Мини-хидроцентрале у Србији тема и у Европском парламенту

Поделите:

Међу осам усмених амандмана поднетих на текст резолуције о напретку Србије на путу ка ЕУ, о којима ће посланици Европског парламента расправљати на данашњој седници, нашао се и онај који се тиче изградње мини-хидроцентрала на Старој планини и очувању заштићених подручја.

Да питање изградње мини-хидроелектрана у Србији није само локалан или регионални проблем, већ је значајно и за пруступање Србије Европској Унији, говори и то да су посланици Европског парламента, како пише Еуропеан Wестерн Балканс, на текст резолуције о напретку Србије, који је саставио известилац ЕП за Србију Дејвид Мекалистер, поднели амандман на проблем у вези изградње МХЕ.

Kолико је то значајно питање за Европске парламентарце доказује то што се остали амандмани односе на нерешени случај Савамале, о тренутној ситуацији на северу Kосова и жаљење због порицања геноцида у Сребреници од стране највиших државних званичника.

Амандман је поднео посланик Зелених Игор Шолтес, а посланици ће расправљати о еколошкој опасности од хидроелектрана, посебно на Старој планини која је заштићено подручје.

Тако ће се о проблему МХЕ, након што је то питање дошло и на дневни ред Секретаријата Европске енергетске заједнице, сада говорити и у једном од законодавних тела Европске Уније.

Kоначан текст резолуције, преноси ЕWБ, која је необавезујући али политички веома значајан документ, биће стављен на гласање данас пред посланике Европског парламента.

О проблему изградње МХЕ протеклих година дигла се бура, најпре на Старој планини, али и на другим подручјима у Србији, а међу најгласнијим су активисти Иницијативе Одбранимо реке Старе планине, који су добили признање “Зелени утисак 2018”.

Južne vesti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here