МИНИСТАР У АФЕРИ Удовичић пребацио 143 милиона динара ФАНТОМСKОЈ ФИРМИ

Поделите:

Министар спорта Вања Удовичић пребацио је 143 милиона динара фирми “Европске универзитетске игре 2020. Београд”, која је основана са фалсификованим документима и без одлуке Скупштине Универзитетског спортског савеза Србије (УССС).

Уместо овог органа, фирму преко које би требало да се финансирају активности Универзијаде је формирао Синиша Јаснић, председник Скупштине УССС, који је себе поставио и за директора, са документима који никада нису били предмет расправе, како статут ове организације налаже. Тако бар тврде чланови Скупштине који су због тога затражили ванредну седницу овог органа, на којој желе да се испита цео овај случај, али и смени Јаснић јер је са фалсификованим документима формирао фантомску фирму, на чији рачун је пребачен новац пореских обвезника Србије.

Они су о томе обавестили и представнике власти и председника Србије Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић тражећи да се преиспита каква је улога министра спорта Вање Удовичића у целом овом случају.

Да се ствар закувава и да прети да добије елементе афере потврђује и кривична пријава коју је поднео Ненад Танасијевић, члан Универзитетског спортског савеза Kрагујевца, чију основаност испитује полиција и Тужилаштво.

Kо доноси одлуку

– Статутом УССС, члан 23, став 13. каже се да Скупштина доноси одлуку о оснивању спортског привредног друштва. То се није десило ни на једној седници, укључујући и ону за коју тврди Синиша Јаснић од 14. фебруара 2017. године. За то постоје као докази тонски записи, али и сами чланови, који на овој, али и на другим састанцима, никада нису гласали ни за оснивање предузећа ни за именовање Јаснића за директора. Зато постоји сумња да је Јаснић извршио кривично дело фалсификовања исправе јер је на основу непостојећег, фиктивног документа, основао привредно друштво “Европске универзитетске игре 2020 Београд”, доводећи у заблуду све чланове УССС и Министарство спорта, које му је пребацило 143 милиона динара – тврди Танасијевић у кривичној пријави.

Предистражне радње

Извор “Блица” из полиције тврди да су у току предистражне радње око целог случаја.

– Изјаве и документацију већ су дали неки чланови Скупштине, али и сам Синиша Јаснић. Оно што је за сада извесно, то је да, на основу записника и писаних докумената, није постојала посебна тачка дневног реда о оснивању предузећа и да одлука о томе не постоји. Чланови Скупштине који су дали изјаве, експлицитно тврде да о томе није било речи на седници Скупштине 14. фебруара 2017. Они тврде да их нико није званично обавестио о формирању предузећа “Европске универзитетске игре 2020 Београд”, које је регистровано у АПР 14. септембра 2017. године, и да су за њега случајно сазнали. Наводе и да је новац пребачен од Министарства спорта, потрошен без њихове сагласности, и то 130 милиона динара за два месеца, од чега чак 570.000 евра за израду мастер плана Универзијаде. Истрага ће утврдити да ли има кривичног дела – наводи наш саговорник.

Шта каже Јаснић

Синиша Јаснић тврди да га нема јер је све урађено по закону.

– То је утврдио и Надзорни одбор у свом извештају, а ја сам и полицији показао тај документ и то давањем изјаве у четвртак, поводом тужбе грађанина Ненада Танасијевића. Kажем “грађанина” јер је он суспендован из Скупштине зато што је покушао да уговара резултате такмичења на Универзијади у Републици Kореји. Одлука о формирању предузећа разматрана је у оквиру тачке дневног реда “Програм рада и финансијски план УССС за 2017”, 12. фебруара 2017. године, када сам ја упознао присутне са обавезом да УССС треба да га оснује за техничку организацију Универзијаде 2020. године. То има и на тонском запису. Министарство спорта је 11. октобра пребацило 143.154.000 динара за одређене активности. Од тог новца је за мастер план потрошено 572.000 евра, а који је урадила Европска универзитетска светска асоцијација. Овде се покушава да се направи афера тамо где јој место није. Ја сам већ једном прошао кроз нападе медија за наводне злоупотребе везане за Универзијаду 2009. године, али је суд утврдио да их није било – каже Јаснић за “Блиц”.

Министарство: Предузеће регистровано у АПР-у

Из Министарства спорта кажу за “Блиц” да је тачно да су пребацили на рачун предузећа “Европске универзитетске игре 2020. Београд” 143.154.000 динара, али да они нису упознати са проблемима који су настали око његовог формирања.

– Предузеће је званично регистровано у АПР и регистратор је утврдио да су испуњени услови за регистрацију. Што се тиче проблема који су настали око регистрације, Министарство је упознато путем мејла достављеног од Универзитетског спортског савеза Kрагујевца 5. марта 2018. године. Ми смо званично затражили писано изјашњење предузећа “Европске универзитетске игре 2020. Београд”, 12. марта 2018. године. Што се тиче министра Удовичића, он није око овог случаја обухваћен никаквим истражним радњама јер он није учествовао ни на који начин у формирању предузећа – кажу у Министарству спорта.

Блиц

Поделите:

5 Коментари

 1. Деца се заиграла.
  Поправиће они то.
  ПРВО ТРЕБА ГАЗДИ ПЛАТИТИ РЕКЕТ
  Тек онда може да се настави игранка!

 2. da čekaju da se skupština univerzitetskog sportskog saveza usaglasi????
  pa znate li vi da kod nas skupština ne može da se usaglasi ni oko najednostavniji stvari tipa:
  hoće li biti kiše ili susnežice danas a tek nešto veće..
  kad bi čekali skupštinske kilostere i lelemude da se usaglase svi bi osedili i otišli u penziju,promenilo bi se 5 ledeni doba i 10 generacija dinosaurusa bi izumrlo,5 svetski ratova bi prošlo a oni bi još palamudili o Solunskom frontu i puškama brzometkama..

 3. nije Udovičić taj novac prebacio svojoj ženi i zaouvi da idu na pijac i kupe krompir i buraniju za ručak već za organizaciju univerzijade pre nego ona bude data na organizacijz drugoj državi…
  dok se skupštinari pogubljeni kao guske u magli usaglase,preglasaju i nadglasaju organizacioni odbor univerzijade samo otkaže Beograd i daju to šiptarima u Prištinu..
  zar hoćete zatucani i kilavi smotonje šiptari da nam uzmu organizaciju dok se vi nadglasavate uz kiselu vodu i ratluk po skupštinama i političkim institucijama???

 4. klasičan primer kako birokratija urušava brzu i efikasnu inicijativu ministarstva sporta..
  tako je u svim segmentima društva..
  čim nešto krene dobro i brzo,praktično da se sprovodi na put se raskrile orlušine iz skupštinski tela,birokratija glodarskog karaktera koja sem opstrukcije i beskonačnog razglabanja politike ništa u svom štetočinskom životu nije ostvarila..

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here