Миња Субота: Пинкове Звездице би требало забранити, ми смо правили едукативне програме

Поделите:

Миња Субота познати је ТВ водитељ који се прославио емисијама за децу, а најпознатија је свакако „Музички тобоган“ који смо сви радо гледали као клинци. Он се у разговору за Женски кутак осврнуо на актуелни дечији програм и емисије намењене деци.

Деца су најискренија публика, али данас, нажалост, брзо расту. Некада су дечији телевизијски садржаји били неминовност, данас реткост. Овако разговор почиње Миња Субота, миљеник бројних генерација, композитор, музичар, аутор и водитељ некада популарне дечије серије „Музички тобоган“.

Миња каже да је веома срећан кад год дође у Бањалуку, јер у овом граду има пуно пријатеља и ентузијаста који се баве музиком и стваралаштвом за децу. Тако је било и овај пут на фестивалу „Дечија земља“ током којег је увесељавао бројне клинце, а њихове родитеље подсетио је на бројне антологијске хитове.

– Свака манифестација која је упућена деци полази из срца ентузијаста. Деци се треба, као што је Душко Радовић рекао, обраћати са поштована децо и треба им поклањати само најбоље. Такве манифестације су празници дечији и догађаји који деца памте, ако се лепо организују и имају одређену дозу забаве и адукативности. Тога треба да буде све више и тога никада није много – истиче Миња Субота.

Гледајући генерацију која расте, Миња примећује да су они све више упућени сами себи. Већину времена проводе на интернету, а ваннаставне активности су сведене на минимум. Потребно је, како каже, брзо решење које ће најмлађе извући из вртлога модерних технологија.

– У Европи постоје акције да се деци укину телефони. Јер они губе сат – два дневно од живота, од образовања, друштвеног живота. Сад се појавила нека нова димензија којој требамо приступати да бисмо спасли децу. Друго, нема ваншколских активности. О нама су се раније бринули. Ми смо ишли на бројне секције. Из тих ликовних секција су поникли уредници листова, књижевници, историја српског сликарства.

Прве кораке у свету музике бројни, данас, веома успешни естрадни уметници, направили су управо у музичком тобогану који је трајао 20 година. Ова емисија покренула је оснивање многих плесних школи и оркестара те је малишанима поклонила преко 150 нових песама, истиче Миња Субота.

– Ми смо правили програме које су породице гледале, где су се деца забављала и едуковала. То је мајсторија направити. Kад смо ми радили и стварали тај тобоган, ми смо то радили са огромним задовољством, ентузијазмом, трудили смо се да деци понудимо само најбоље.

Актуелна музичка такмичења за децу, Миња оштро критикује. Истиче да велике сцене, милионски аудиторијум и жири нису намењени најмлађима који све то веома трауматично доживљавају.

– Те “Звездице”, прво репертоар који певају и време у које се то одржава и начин на који се они такмиче, то уопште не припада деци. То би министар просвете морао да забрани. Противзаконито је и није педагошки да децу изводите да певају и да их жири критикује пред милионским аудиторијумом. Деца требају да певају, али ако хоће да се такмиче то да раде у свом окружењу. Немојте родитељи да верујете да ће било ко за вашу децу учинити више од вас. Ви мора да сте у првим борбеним редовима. Ваша деца су ваше највеће богатство.

Миња за крај разговора поручује да ће и даље наставити да обилази бројне градове и општине широм бивше Југославије, а све како би клинцима и клинцезама вратио дух доброг детињства, лијепих песама и емоција.

Luftika

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here