Minja Subota: Pinkove Zvezdice bi trebalo zabraniti, mi smo pravili edukativne programe

Podelite:

Minja Subota poznati je TV voditelj koji se proslavio emisijama za decu, a najpoznatija je svakako „Muzički tobogan“ koji smo svi rado gledali kao klinci. On se u razgovoru za Ženski kutak osvrnuo na aktuelni dečiji program i emisije namenjene deci.

Deca su najiskrenija publika, ali danas, nažalost, brzo rastu. Nekada su dečiji televizijski sadržaji bili neminovnost, danas retkost. Ovako razgovor počinje Minja Subota, miljenik brojnih generacija, kompozitor, muzičar, autor i voditelj nekada popularne dečije serije „Muzički tobogan“.

Minja kaže da je veoma srećan kad god dođe u Banjaluku, jer u ovom gradu ima puno prijatelja i entuzijasta koji se bave muzikom i stvaralaštvom za decu. Tako je bilo i ovaj put na festivalu „Dečija zemlja“ tokom kojeg je uveseljavao brojne klince, a njihove roditelje podsetio je na brojne antologijske hitove.

– Svaka manifestacija koja je upućena deci polazi iz srca entuzijasta. Deci se treba, kao što je Duško Radović rekao, obraćati sa poštovana deco i treba im poklanjati samo najbolje. Takve manifestacije su praznici dečiji i događaji koji deca pamte, ako se lepo organizuju i imaju određenu dozu zabave i adukativnosti. Toga treba da bude sve više i toga nikada nije mnogo – ističe Minja Subota.

Gledajući generaciju koja raste, Minja primećuje da su oni sve više upućeni sami sebi. Većinu vremena provode na internetu, a vannastavne aktivnosti su svedene na minimum. Potrebno je, kako kaže, brzo rešenje koje će najmlađe izvući iz vrtloga modernih tehnologija.

– U Evropi postoje akcije da se deci ukinu telefoni. Jer oni gube sat – dva dnevno od života, od obrazovanja, društvenog života. Sad se pojavila neka nova dimenzija kojoj trebamo pristupati da bismo spasli decu. Drugo, nema vanškolskih aktivnosti. O nama su se ranije brinuli. Mi smo išli na brojne sekcije. Iz tih likovnih sekcija su ponikli urednici listova, književnici, istorija srpskog slikarstva.

Prve korake u svetu muzike brojni, danas, veoma uspešni estradni umetnici, napravili su upravo u muzičkom toboganu koji je trajao 20 godina. Ova emisija pokrenula je osnivanje mnogih plesnih školi i orkestara te je mališanima poklonila preko 150 novih pesama, ističe Minja Subota.

– Mi smo pravili programe koje su porodice gledale, gde su se deca zabavljala i edukovala. To je majstorija napraviti. Kad smo mi radili i stvarali taj tobogan, mi smo to radili sa ogromnim zadovoljstvom, entuzijazmom, trudili smo se da deci ponudimo samo najbolje.

Aktuelna muzička takmičenja za decu, Minja oštro kritikuje. Ističe da velike scene, milionski auditorijum i žiri nisu namenjeni najmlađima koji sve to veoma traumatično doživljavaju.

– Te “Zvezdice”, prvo repertoar koji pevaju i vreme u koje se to održava i način na koji se oni takmiče, to uopšte ne pripada deci. To bi ministar prosvete morao da zabrani. Protivzakonito je i nije pedagoški da decu izvodite da pevaju i da ih žiri kritikuje pred milionskim auditorijumom. Deca trebaju da pevaju, ali ako hoće da se takmiče to da rade u svom okruženju. Nemojte roditelji da verujete da će bilo ko za vašu decu učiniti više od vas. Vi mora da ste u prvim borbenim redovima. Vaša deca su vaše najveće bogatstvo.

Minja za kraj razgovora poručuje da će i dalje nastaviti da obilazi brojne gradove i opštine širom bivše Jugoslavije, a sve kako bi klincima i klincezama vratio duh dobrog detinjstva, lijepih pesama i emocija.

Luftika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here