Мираш захтева да се питање православља у Црној Гори реши по угледу на Украјину

Поделите:

Успостављањем литургијскога заједништва свих православних цркава, на челу с Васељенском патријаршијом, Црногорска црква ће добити статус домицилне.

То је оценио митрополит Црногорске православне цркве (ЦПЦ) Михаило.и додао да ће се на тај начин смањити напетости између Србије и Црне Горе и унутар Црне Горе.

Он је истакао да сада “следује да наша врховна државна власт посредује у решавању црквеног спора у земљи, по угледу на Украјину”, преноси РТЦГ.

“Благодарећи Његовој Светости, цариградскоме патријарху Вартоломеју, православље доживљава препород. Напокон ће се решити нека питања која су оптерећивала православни свет. Једно од најважнијих је и црногорско црквено питање”, рекао је Михаило за “Побједу”.

Праведно решавање, како је додао, црногорског црквеног питања од суштинског је значаја за црногорску државу.

“Без Црногорске цркве нема ни црногорске државе. Цариградски патријарх је пре неки дан казао да сваки православни народ има право на аутокефалну цркву, али у сагласности са државом– врховном државном адресом. Сада је на реду управо црногорска држава. На концу, нема ни канонскога основа, нити канона који би доводио у питање аутокефалност Црногорске православне цркве, која је ионако била укинута силом оружја”, поручио је Михаило.

Патријарх цариградски Вартоломеј саопштио је пре неколико дана да је дошло време да “сви народи на Балкану који су неко време провели под директном јурисдикцијом Васељенске патријаршије, постану самостални”.

“Зашто други да имају право на аутокефалију, а 45-50 милиона Украјинаца не? То би била неправда”, рекао је он.

Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here