МИРЈАНА KАРАНОВИЋ ТВРДИ ДА ЈЕ ЗАБРАЊЕНА ЗБОГ АНИЦЕ ДОБРЕ – Уследио одговор: “Немамо црну листу, Мирјана јави се”

Поделите:

Након што је глумица Мирјана Kарановић у јавности изјавила како више од тридесет година није заиграла у “Звездара тетару” због побуне за хонорар колегинице Анице Добре огласио се и директор позоришта који за “Блиц” објашњава о чему се заправо ради.

– Пре неколико месеци сам сазнала зашто ја више никада нисам заиграла у “Звездара театру”. Играла сам по оснивању тог позоришта једну представу и после тога никада више. Тридесет година ме нису звали после хит представе “Мрешћење шарана” у којој сам играла. И сада ћу вам рећи зашто: зато што сам се побунила што тада млада глумица Аница Добра има хонорар као статиста у тој представи. Сматрала сам да је то неправда и да је она одлична млада глумица и успела сам да се изборим да она добије мало већи хонорар. И тај мој ангажман да се изборим за неку правду је довео до тога да нисам била више пожељна у “Звездара театру” – тврди Мирјана у изјави за “Недељник”.

Хтели смо да чујемо и другу страну приче, те смо контактирали директора “Звездара театра”, Душана Kовачевића и упитали га због чега је глумица која има више од три деценије уметничког стваралаштва није заиграла на даскама овог београдског позоришта.

– Није забрањена. Јуче сам сазнао из медија да се Мирјана Kарановић жали да не игра јер је како каже забрањена. Не знам шта то значи у том појму забрањена? Неко јој није дозвољавао да игра зато што је подржала Аница Добрицу пре 35 година. То је њено образложење, као и да је због тога дошла на црну листу “Звездара театра”. Али, требало је 35 година да би она пре неколико месеци сазнала да је на некој такозваној црној листи у театру. Рећу вам, пошто сам управник већ 20 година, да у “Звездара театру” не постоји ни једна једина црна листа и да се нико не налази на тој листи – рекао је за “Блиц” Душан Kовачевић и објаснио на који начин се врши селекција уметника.

– То што Мирјана прича је апсолутно нетачно. Да је заиста тако Аница вероватно данас не би играла, а она носи репертоар на који се позива. То је једна ствар. Мирјана је велика и озбиљна глумица и очекивао сам да ће се појавити са пројектом и понудити да ради као глумица или режисер. Ми функионишемо на тај начин. Редитељ када дође, он донесе свој предлог комада и уједно донесе предлог поставке глумаца. Зато што немамо стално запослене глумце, то тако функционише већ две деценије. Једноставно, тако послујемо као позориште, ништа није тајно. Све је транспарентно. Што се тиче политичких статова у “Звездатара театру” ми смо апсолутно отворени за све људе без обизира на политичко убеђење – истиче Kовачевић и наводи примере.

– У нашем позоришту игра Сергеј Трифуновић и носи један део репрторта. Игра његов брат, Бранислав у комаду “Бетон махала” представу коју нико није хтео да прими изузев нас. Kомад Kокана Младеновића гостовао је дуго код нас, међутим није могао даље да се игра због декорације и шљнка који је био потребан за играње. Затим у позоришту говори Матија Бећковић. И тако могу до сутра да вам наводим примере. Да ли су ти људи већи опозиционари и политички активнији од Мирјане Kарановић? И нико није забрањен. Звездара је војно неутрална – поручује директор “Звездара театра” који је отворено упутио позив Kарановићки.

– Нека се слободно јави, ако има занимљиви пројекат који је интересанта за нас и сутра ће моћи да га игра – изјавио је за “Блиц” Душан Kовачевић.

Blic

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here