Мистериозна тутњава: Чудни сеизмички таласи протутњали планетом и збунили научнике

Поделите:

Необични сеизмички таласи који су обишли свет 11. новембра, а које нико није осетио, збунили су научнике.

Таласи, које “Нешенел џиографик” описује као “мистериозну тутњаву” која је прешла преко света, прво су се појавили код француског острва Мајот, између Африке и северног Мадагаскара.

Они су покренули ланчану реакцију и активирали сензоре у Замбији, Kенији и Етиопији, да би се протом проширили на Чиле, Нови Зеланд, Kанаду, па све до Хаваја, скоро 18.000 километара даље, пише “Нешенел џиографик”.

Земљотреси производе сеизмичке таласе, који се крећу или по површини Земље, или кроз њу. Научници и даље расправљају о томе шта их је изазвало 11. новембра, а као могући узроци спомињу се нуклеарна проба, подморница или вулкан, преноси Блиц.

“Нисам видео ништа слично. Ипак не мора да значи да је узрок толико чудан”, каже Јеран Екстрем, сеизмолог са Универзитета Kолумбије.

Острвце Мајот од маја погодио је низ земљотреса, од којих је већина била слаба, али је онај осмог маја највећи икада забележен на том острву (магнитуде 5,8).

Међутим, интензитет земљотреса био је у опадању када су се појавили чудни прстенови око острва овог месеца.

Екстрем, иначе, стручњак за необичне земљотресе, каже да је много тога чудно у вези с овим феноменом. Планета је звонила као звоно, емитујући монотони сигнал ниске фреквенције.

“Нешнел џиографик” преноси да француски геолози сумњају да у водама Мајота настаје нови вулкан. Они мисле да је чудна чудна “звоњава” можда изазвана кретањем магме 50 километара од обале и испод дубоке воде.

Екстрем верује да је неуобичајено јасан сигнал можда изазвало бућкање магме унутар коморе, или њено потискивање кроз пукотину непосредно испод површине стена, преноси news.com.au.

Жан-Пол Ампуеро, сеизмолог Универзитета Азурне обале рекао је за “Нешенел џиографик” да су сеизмички таласи као “музички инструмент”, а да тонови зависе од величине иструмента.
Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here