МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Црна Гора ће се вратити себи кад вратимо Његошеву цркву на Ловћену

Поделите:

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је да је рушењем Његошеве капеле на Ловћену обурдана и Црна Гора, али да такво стање не може трајати довијека.

Према његовим ријечима, Црна Гора ће се вратити себи кад вратимо Његошеву цркву на Ловћену.

Митрополит је служио је данас, на Ђурђевдан, крсну славу светородне лозе Петровића, са цетињским свештенством Свету архијерејску литургију у цркви Светог великомученика Георгија у Ераковићима на Његушима.

Владика је рекао да је и живот Светог Георгија у знаку распећа Христовог, али и у знаку силе његовог васкрсења, преноси сајт Митрополије.

–Он је међу свим земаљским народима један од дивних свједока распетога Христа својим распећем и својом силом побједителном. Нема мјеста на земаљском шару гдје нема неки храм њему посвећен, нарочито широм благословене Русије, која је у знаку Светог великомученика Георгија. Ево, васкрсава овај храм и дај Боже да преко њега васкрсне све оно што је свето и честито, што су његовали Петровићи овдје на Његушима и у цијелој Црној Гори, казао је митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је на крају богослужења у цркви Светог Георгија Петровићима и свим данашњим његушким свечарима честитао крсну славу. Потом је у Његошевој родној кући благосиљао славски колач светородне лозе Петровића.

–Нека је благословена слава овога светога дома и свих домова Петровића. Нека би Господ све вас вратио својим огњиштима, заједно са принцом Николом. Бог нека благослови све Његуше и све данашње свечаре широм свијета. Тамо гдје су били истински и прави људи, огњишта се никад не угасе, казао је митрополит Амфилохије.

Потом су у Његошевој родној кући, у част Ловћенског Тајновидца, своје стихове казивали чланови Удружења књижевника Црне Горе.

Стихове из „Горког вијенца“ уз струне гусала је пјевао Јован Лакићевић.

Митрополит Амфилохије говорио је и о оскрнављеном Ловћену и порушеној Његошевој гробној црквици на њему. Рекао је да је Ловћенски Тајновидац данас ухапшен и утамничен у бетонски зиндан.

–Сад је на Ловћену Мештровић. Броз и његови послушници одавде срушили су цркву на Ловћену. Све дотле док се на Ловћен не врати Његошева црквица, његово архитектонско ремек дјело, и док се он не врати у своју цркву, док не изађе из зиндана, из тамнице, нема спаса Црној Гори. Оног тренутка кад је срушена црква на Ловћену, обурдана је Црна Гора. И све дубље и дубље тоне у пропаст. Али, неће се тиме завршити. Вратиће се Црна Гора себи, казао је митрополит Амфилохије.

ИН4С
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here