МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Компромиси о Космету не могу бити у име народа

Поделите:

На Богословском факултету у Београду синоћ је одржан округли сто на којем су митрополит црногорско-приморски Амфилохије и умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије говорили о свом животу, о значају вјере, али и о значају Косова и Метохије и Косовског завјета за српски народ.

Говорећи на округлом столу, одржаном у оквиру научног скупа „Српска теологија данас“ – Вјера и мисао у вртлогу времена – богословско и архијерејско дјеловање митрополита Амфилохија и епископа Атанасија, митрополит црногорско-приморски је истакао да је Косова и Метохија жила куцавица српског народа.

Он је критиковао црногорску власт, коју је назвао „Монтенегринима“, наводећи да су се срамно одрекли Косова и Метохије, те изразио наду да власт у Србији неће кренути тим путем.

Он је рекао да они који праве компромисе о Косову и Метохији могу само са собом и својом савјешћу да их праве, али не у име народа.

Владика Амфилохије је подсјетио на ријечи Његове светости патријарха српског Иринеја, које су наведене у саопштењу са посљедњег Светог Архијерејског Сабора Српске православне цркве /СПЦ/ да „оно што се силом одузме, силом се може и вратити, а оно што се поклони оде заувијек“, те додао да би то требало да схвате и политичари, које је назвао „пуноглавцима“.

„Нови завјет се преточио у биће Срба преко Косовског завјета, али то неки примитивни политичари и књижевници не схватају и то је њихова и наша несрећа да такви испливају на површину“, нагласио је митрополит Амфилохије.

Он је рекао да је евроамеричка цивилизација више антихришћанска од бољшевизма.

Владика Амфилохије је прије округлог стола изјавио за Срну да многи српски књижевници и политичари не схватају Косовски завјет, мислећи да је то клањање смрти, што је, како је рекао, безумље јер Косовски завјет не значи клањање смрти, него клањање бесмртности и непролазном, вјечном људском достојанству, које не могу да промијене и униште ни вријеме ни људи.

Он је рекао да су сва збивања у свијету у знаку крста и васкрсења и да је вјера основа свега, а да демонска сила говори да ради човјечанства треба претварати камење у хљебове.

„То је све евреоамеричка цивилизација у коју се сада и ми уклапамо, а вјечна мисао нашег живота је претварање у хљеб живота који силази са неба, а то је свето причешће“, навео је митрополит Амфилохије.

Он је рекао да једино што је стамено у свим турбуленцијама историје и свијета јесте вјера, а све остало је промјењиво, те оцијенио да садашњи системи и моћници мисле да су они ти који рјешавају судбину свијета.

Умировљени владика Атанасије рекао је на скупу да је Косово велики испит за српски народ и да не треба слушати шта говоре издајице, те додао да мало људи данас диже глас за Косово и Метохију.

Он је рекао да су за човјека најважнији Христ, Црква и литургија.

Епископ Атанасије је рекао да је Београд полуписмен и да неки људи не знају да ли иду „у пијацу“ или „на пијацу“, да велика слова може код СПС, а не може код СПЦ.

Он је критиковао изјаву лидера СПО-а Вука Драшковића да је Црква крива што је гурнула српски народ у Царство Небеско, те додао да је то срамота.

Академик Матија Бећковић је говорио о свом познанству са владикама Амфилохијем и Атанасијем, те испричао да и данас чува куглицу од воска коју му је поклонио епископ Атанасије током једне литије у Никшићу прије много година, а коју је направио од свијећа које су му капале по рукама, додајући да ту куглицу увијек носи са собом као амајлију.

Он је рекао да се теологија у вријеме Тита сводила на простачко и брутално.

За владику Атанасија је рекао да када подиже свој глас, подиже своју мисао, а из уста му на крају излази чисти пламен, те испричао како се владика Атанасије током свог монашења онесвијестио пошто се сувише испостио.

На скупу, одржаном поводом обиљежавања 80 година живота митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића и умировљеног епископа захумско-херцеговачког и професора емеритуса Атанасија Јевтића, о теологији и вјери говорили су и владика Игњатије и протојереј ставрофор Радивој Панић.

РТРС
Поделите:

2 Коментари

 1. Poštovani,
  Izgleda da ste i Vi postali zaboravni. Do 2000.g i Vi ste se borili za tu “zapadnu demokratiju”, a protiv srpske vlasti.
  Koliko do juče ste ih podržavali.
  Nije trebalo mnogo pameti da se shvati da nije problem Srbija zbog Njega, već On zbog Srbije.
  Pošteno bi bilo da se bar javno, Hrišćanski, pokajete i zapalite mu sveću.

 2. “За владику Атанасија је рекао да када подиже свој глас, подиже
  своју мисао, а из уста му на крају излази чисти пламен, те испричао
  како се владика Атанасије током свог монашења онесвијестио пошто
  се сувише испостио.”

  Са “пророчких“ речи треба да пређе на пророчка дела!
  Треба да се измири са својим братом Артемијем.
  У том њиховом разлазу не може бити “крива“ само једна страна,
  те је то разлог више да пожури са тим помирењем.
  Само да не долази код њега “хеликоптерском бизнис каласом
  КФОР-а“, као ономад, пре пар година, када је ко `ајдук провалио
  у Његову кућу, без Његове дозволе и присуства, и пронашао
  “благо цара Тројана“.
  Мислио је да ће пронаћи “доказе“ да свом брату што пре скриши
  врат, али је, пре тога, и сам имао проблема са /својим/ вратом!
  До сада, на основу “прикупљених доказа“ против свога брата
  Артемија, није нао ништа, на основу чега је могао бити кривично
  гоњен од световног суда и правоснажном пресудом осуђен за оно
  што Му се стављана терет.
  Што се тиче црквено-канонских ствари, ни ту ништа није очигледно
  доказано, јер нема правоснажне одлуке Црквеног суда, бар за сада!
  За настале последице у Цркви, по овом другом основу терећења,
  одговорност није мала.
  Али, све то може да се превазиђе ако епископ Атанасије Јевтић, будући
  иницијатор свега овога, оде своме брату, затражи од Њега опроштај и
  пружи руку помирења!
  Ако то уради, пружи руку помирења, то ће бити ПРАВО, ПРАВЦАТО
  ПРОРОЧКО ДЕЛО, ТОМЕ ЋЕ СЕ ВЕСЕЛИТИ – И НЕБЕСКА И ЗЕМАЉСКА
  СРБИЈА!!!
  То ће бити највише што се може урадири за КиМ, за Православну Србску
  Цркву и Православни Србски народ!
  То ће бити оружије којим ће се одбранити свеколико СРБСТВО!

  Драган Славнић

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here