Митрополит Порфирије: Видео против бачког владике су направили патолошки поремећени појединци који желе да изигравају Бога

Поделите:

На Јутјубу је у среду освануо језив снимак на којем се види како се на ломачи спаљују фотографије владике бачког Иринеја.

Видео-клип је назван „Иринеј Буловић“, објављен је на каналу „Трн у оку“, а на њему је у првом плану ватра запаљена на једној ливади и фотографија поменутог владике у пламену. Тај канал је иначе познат по објавама у којима се брани свештеник Вукашин Милићевић након што му је патријарх српски Иринеј, а по препоруци Светог синода, у којем се налази владика бачки, забранио јавне наступе. Патријарх је, подсетимо, у допису навео да се отац Вукашин наступајући у штампаним и електронским медијима није либио да критикује званичне ставове Цркве и да „своја умовања и мудровања ставља изнад саборног ума Цркве“.

– Због наводног непоштовања одлука Светог архијерејског синода, током његових јавних наступа донета је таква одлука, а његов статус стављен је под надлежност Црквеног суда Архиепископије београдско-карловачке – писало је у том допису.

Епископ загребачко-љубљански Порфирије је у изјави за „Ало!“ истакао да је у јавности неподељено осећање узнемирености изазвао снимак спаљивања фотографије заслужног архијереја СПЦ који је анонимно постављен на Јутјуб канал „Трн у оку“. Он је подвукао да је снимком упућена отворена претња епископу бачком и да надлежни хитно тиме морају да се позабаве.

– Иако је на основу видео материјала са овог канала више него јасно да он програмски позива на бруталан обрачун са епископом Иринејем и његовим блиским сарадницима, садржај новообјављеног снимка засигурно је запрепастио и најватреније поборнике оваквог хушкања јавности – навео је на почетку разговора за наш лист владика Порфирије и наставио:

– Постављање фотографије на нешто што личи на тршчану ограду која својим обликом и саставом вероватно жели да имитира нејаку телесну појаву епископа Иринеја и истовремено пожели његов брзи нестанак из црквених и друштвених структура, па затим спаљивање исте у претећој тишини, уз завршну поруку – Народ поручио Иринеју Буловићу: Твој однос према људима одређује однос Бога према теби! – одговара страхотним застрањењима човечанства у девијантној сублимацији патолошких поремећаја душе и духа, оличеним у инквизиторским ломачама и сличним облицима егзекуције. Убедљивост симулације Божије улоге путем савремених видео технологија одаје, међутим, демонски карактер целокупног чина и његове поруке, јер је суштина овог и сличних застрањења управо у преузимању Божије правде у своје руке. Стога апелујем на власти да истраже порекло оваквог материјала, јер својом садржином представља претњу за савремено демократско друштво у целини – закључио је владика Порфирије.
Бриши ово, гадну силу си сад покренуо у свом животу

Испод видео-клипа посвећеног епископу Иринеју стоји неколико коментара у којима корисници Јутјуба саветују аутора снимка да га хитно обрише јер је у најмању руку недоличан.

– Добро се добрим враћа, а зло – злим. Пази, човече, шта радиш, не бих ти био у кожи. Страшну и гадну силу си сад покренуо у свом животу. Скидај ово са канала и љубав Христову усели у своје срце – написао је један корисник. – Аутори овога нису за осуду, они су за жаљење. Али искрено – надовезао се други.

АЛО

Поделите:

1 коментар

  1. Од изузетног је значаја да надлежни органи пронађу учиниоца овог дела, процесуирају га и казне по закону. Ово је позив на линч, али не би се само на томе завршило! Ти би био само почетак изазивања општег хаоса и насиља у Цркви и уопште у друштву (не дај Боже). Иначе црквени живот се већ дуго времена поткопава деловањем различитих неформалних група, пре свега путем друштвених мрежа. Мора много, много више да се ради и марљивим радом разоткрива разорно деловање различитих тзв. НВО међу верујућим народом. Пасиван однос је плодно тло за лош сценарио који крчи пут сукобима и расколима, што би у овом веома тешком и деликатном тренутку, могло да има несагледиве последице..

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here