Младен Грујичић : “Ако Срби не могу да дижу споменик, не могу ни Бошњаци”

Поделите:

Сребреница – Начелник Сребренице Младен Грујичић сматра да ако Србима не дозвољава постављање исто тако не треба дозволити ни обележја Бошњацима

Удружење “Источна алтернатива” је у суботу намеравало да у центру Сребренице подигне споменик Виталију Чуркину, амбасадору Русије који је ставио вето на Резолуцију о Сребреници у Уједињеним нацијама.

Подизање споменика се није догодило јер организатори нису добили одобрење за постављање.

“Циљ је био смирити тензије, да се спречи све оно што би довело до негативних реакција и инцидената. Лако је у Сребреници изазвати инцидент и то знају многи и покушавају злоупотребити ову ситуацију”, рекао је Грујичић за Н1.

Постављање бисте Чуркину одложено је због недобијања дозволе из општине, али и због смиривања напетости у Сребреници, с обзиром на то да су удружења и представници Бошњака били против тога, преноси РТРС.

Председник РС Милорад Додик крајем јуна постхумно је одликовао руског амбасадора при Уједињеним нацијама Виталија Чуркина Орденом заставе РС са сребрним венцем.

Додик је одликовао постхумно Чуркина за, како је образложено, “рад и изванредне заслуге у послератном развоју Републике Српске, учвршћење мира и међународне сарадње и развој политичких и пријатељских односа РС и Руске Федерације”.

Међутим, начелник Сребренице Младен Грујичић изјавио је у Сарајеву да није за градњу споменика Виталију Чуркину у Сребреници јер би то, како каже, допринело подизању међунационалних тензија.

Чуркин је у УН 2015. године одборио Резолуцију у Сребреници. Преминуо је 20. фебруара у Њујорку.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here