МЛАДИЋЕВ СИН ОТKРИВА ШТА СЕ ДЕШАВАЛО 1995. У ДОБАНОВЦИМА: Холбрук је Ратку донео поруку од Kлинтона

Поделите:

Син Ратка Младића, Дарко Младић, открио је до сада мало познате детаље изручења генерала Хашком трибуналу, али и тајних састанака који су претходили Дејтонском споразуму.

Осврнувши се на своје посете Русији и ставу Руске Федерације према Ратку Младићу, Дарко открива да су људи са којима се он сретао, на генерала гледали као на “хероја свог народа и човека који је предводио оружану борбу у одбрани народа од напада НАТО пакта”.

“Генерално на нас и целу бившу Југославију гледају као на екпериментално поље и оно што је и њима намењено у будућности. То је постало очигледно 1995. године, а они су практично разбијање Југославије почели активно још 1991. То је све био сукоб са НАТО пактом, а не са муслиманским или хрватским формацијама, они су били само њихова пешадија, да би гинули за њихов интерес”, испричао је Дарко Младић, гостујући у јутарњем програму телевизије Хепи.

На питање како је тачно протекао сусрет Ратка Младића и тадашњег начелника Генералштаба Оружаних снага Француске Дуена, син Дарко је открио да његов отац “није тражио ништа сем међународног признања Републике Српске”.

“Он је тражио да француски командант дође на територију РС да на једном званичном састанку преузме своје војнике, а кад ви дајете заробљенике онда тражите и неке своје заробљенике. Ратко није тражио ништа, само то признање и то је била борба два дана да дође Дуен на територију РС и да се обавеже да ће обновити школе, мостове и болнице које су порушили. Урбана је легенда да су му Французи гарантовали да неће бити изручен Хашком трибуналу, да су га они штитили, био би вероватно и даље на слободи као неки други штићеници. Ратко те компромисе није никада правио, да је хтео о себи да преговара, радио би то 1991, 1992. или 1993. Он је на крају крајева одбио Холбрукову понуду у Добановцима да уђе у политику и то пред Милошевићем и Kараџићем. Уочи Дејтона је Холбрук дошао са поруком од Kлинтона и Сената да Америка цени генерала Младића као врхунског професионалца, али да у том тренутку жели генерала Младића да замени политичарем Младићем, а Ратко је рекао да не би једног генерала Младића мењао за 100 политичара Младића, тако да је фактички у том тренутку завршио у Хагу”, уверен је он.

Осврнуо се и на улогу Руса током рата деведесетих, додавши да “маса ствари од онога што су Руси тада радили није позната”.

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here