Могерини: На састанку о сарадњи и европској перспективи Западног Балкана

Поделите:

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изјавила је, уочи неформалног састанка премијера западнобалканске шесторке у Бриселу, да ће главне теме бити међусобна сарадња земаља у региону и њихова сарадња са ЕУ.

“Видели смо да је Западни Балкан кључни регион за ЕУ кад је реч о безбедности и спречавању радикализације, а веома добро сарађујемо и у погледу решавања питања прилива избеглица и контроле граница”, рекла је Федерика Могерини на конференцији за новинаре.

Федерика Могерини на конференцији за новинаре уочи састанка

Могерини је напоменула да не говори о европској перспективи Западног Балкана јер је, како је нагласила, тај регион већ у Европи, већ је поента у перспективи тих земаља за приступање ЕУ због чега је, каже, и позвала на вечеру премијере и мандатара шест партнерскх западнобалканских држава.

“Позвала сам их како бисмо показали како даље, како ЕУ може ојачати могућности за добросуседске односе у региону, оснажити сарадњу међу њима и њихову појединачну сарадњу са ЕУ, и учврстити трансформативну моћ Уније у изгледима за европске интеграције, с циљем развоја инклузивних друштава, доброг управљања, али и јаке економије”, истакла је она.

Висока представница ЕУ изразила је снажну посвећеност институција ЕУ блиској сарадњи “са свих шест западнобалканских земаља”, а то, како је истакла, “не значи само рад у корист њих, већ рад са њима и то је сврха вечерашњег састанка”.

“Зато се вечерас састајемо овде сви заједно да охрабримо заједнички рад на сарадњи унутар региона и сарадњи тог региона са ЕУ. У последње време видели смо развој нових ситуација, неке потешкоће, али и исправне кораке. Увек је добро састати се и разменити ставове о корацима које можемо направити у будућности”, рекла је Могерини.

Како је закључила, састанак ће бити сјајна прилика да се постигне боље разумевање унутар региона и бољи заједнички пут ка ЕУ.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here