Монаси опет напустили Манастир Прохор Пчињски

Поделите:

Три монаха и четири искушеника из манастира Свети Прохор Пчињски, напустили су ову светињу, потврђено је из више незваничних извора, али не и из Епархије врањске која се из седишта у Врању овим поводом није оглашавала.

ВОМ јавља да им је Епископ врањски Пахомије дао тзв. канонски отпуст, и то најпре монаху који је словио за најозбиљнијег кандидата за игумана, а остала братија је, како се препричава, кренула за њим.

Подсећања ради, сестринство манастира, са игуманијом Стефанидом (Главчић) на челу, у марту 2018. године напустило је ову светињу и Епархију врањску и уточиште нашло у манастиру Грачаница, у Епархији рашко-призренској на Kосмету где се налазе и данас.

До пре десетак година братија у Прохору имала је двадесетак монаха и искушеника, али су они напустили светињу и отишли у нишку епархију, којом је тада столовао садашњи патријарх Иринеј, у један манастир у околини Пирота.

Kрајем августа ове године завршена је рестаурација и конзервација зидног сликарства у овом храму, посао који је са дугим паузама трајао чак четрнаест година.

Манастир се налази на шумовитим обронцима планине Kозјак, на левој обали реке Пчиње, у близини села Kленике, 30 км јужно од Врања.

Према предању подигао га је византијски цар Роман Диоген у 11. веку, у знак захвалности Светом Прохору Пчињском “Мироточивом” који му је прорекао да ће постати цар.

Манастир је вековима културно-просветни центар овог краја.

У њему су током историје радили богословска школа, преписивачко-илуминаторска радионица, учио се иконописачки занат.

Манастир као целина представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

www.vranjenews.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here