Монтгомери: Дијалог је обмана, нико неће да притисне Приштину

Поделите:

Према његовом мишљењу, кључни проблем са којим се регион суочава јесте нејединство међународне заједнице у приступу и непостојање воље да се предузму озбиљне мјере како би се помогли да се дође решења питања БиХ или Косова

Називати разговоре дијалогом је обмана, стварност је да нико неће да притисне Приштину да укине таксе, тако у најкраћем тренутну ситуацију види бивши амерички амбасадор у Београду Вилијам Монтгомери.

На питање шта би били резултати самита у Берлину, Монтгомери у коментару за Танјуг истиче да резултата самита заправо нема и да, све док међународна заједница не буде спремна да предузме конкретне акције против провокативног дјеловања косовских Албанца, они немају разлога да промијене своје понашање, нити се може говорити о дијалогу.

Упитан како види перспективу дијалога Београда и Приштине, Монтгомери каже:

Немојте садашњем процесу давати дигнитет називајући га дијалогом. То је обмана. Стварност је да међународна заједница из различитих разлога не жели да употријеби пријетњу санкцијама или губитком помоћи како би натјерала руководство косовских Албанаца да испуне обећања дата одавно или да престану са провокацијама, као што су 100 одсто таксе на српску робу”, каже Монтгомери за Танјуг.

Све док не буду предузети конкретни кораци против ових акција, руководство косовских Албанца не види разлог због којег би промијенило своје понашање, увјерен је он.

„Зашто би Србија уопште узимала у разматрање да вјерује да ће се косовски Албанци држати било којих обећања у будућности у оквиру тзв. дијалога?”, критичан је Монтгомери.

Он је такође примијетио да се мишљење многих косовских Албанаца снажно окреће у прилог тврдокорног става Рамуша Харадинаја, чинећи будуће компримисе још мање вјероватним.

На питање шта мисли о улози Вашингтона у напору да убиједи Приштину да прихвати компромис и како види европску перспективу Србије уколико не буде било могуће поново покренути дијалог, он указује да у Вашингтону постоји подјела када је ријеч о политици према Балкану.

„Многи у широј спољнополитичкој заједници и даље виде регион кроз призму периода од 1989-1999 и према томе виде косовске Албанце као жртве а Србе као агресоре. Према томе та група максимално подржава косовске Албанце. На примјер, данас ће Спољнополитички одбор Представничког дома америчког Конгреса имати саслушање о злочинима почињеним на Косову, при чему ће углавном или потпуно бити фокусирани на злочине против косовских Албанаца”, констатује он.

С друге стране, каже бивши амерички амбасадор, има неколико људи у актуелној администрацији на вишим позицијама, који су отворени за било које решење око којег двије стране могу да се сложе.

Према његовом мишљењу, кључни проблем са којим се регион суочава јесте нејединство међународне заједнице у приступу и непостојање воље да се предузму озбиљне мјере како би се помогли да се дође решења питања БиХ или Косова.

Дјелимично, разлог за то је што је деценијама Запад сматрао да су акције предузете у БиХ и на Косову „успјешна прича” и изгледа да не жели да прихвати реалност да су заправо обје – неуспјех.

Двадесетчетири године после Дејтонског споразума још постоји високи представник за Босну, а три етничке групе су удаљеније него икада. Двадесет година након завршетка бомбардовања Србије, још смо далеко од решења тамо”, закључује Монтгомери, преноси Танјуг.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here