МОНТГОМЕРИ: Импликације одлуке о Хуманитарниом центру сносиће Срби

Поделите:

Бивши амерички амбасадор у Србији Вилијем Монтгомери сматра да је питање статуса Српско-руског хуманитарног центра важно питање за Србију, и да су импликације одлуке по том питању изузетно важне за српски народ.

У сусрет посети председника Србије Александра Вучића Вашингтону, Монтгомери каже да не очекује да ће Српско-руски хуманитарни центар и статус његовог особља бити битна тачка на дневном реду састанака у Вашингтону.

„Жао ми је што то морам да кажем али у општој слици, за САД заправо и није битно да ли ће Србија одлучити да се приближи Русији, дајући на пример ,дипломатски статус’ ономе што би требало да буде ,хуманитарни центар’. Дани Хладног рата када су те ствари биле важне за САД су одавно прошли“, рекао је Монтгомери за Танјуг.

Он, заправо, указује да је то „много важније питање за народ Србије и то како он види своју будућност”.

„Јер, импликације те одлуке сносиће народ Србије, а не САД”, истиче Монтгомери

„Премда мислим да велики мајстор неутралности током хладног рата, маршал Тито никад не би пристао да има руску базу на српској територији названу другим именом, његово време је давно прошло“, додаје он.

Уз ограду да САД нису чланица ЕУ а да се и ЕУ суочава са бројним изазовима, амерички дипломата каже да разуме Вучићев захтев за убрзан приступ Србије ЕУ.

Чланице ЕУ изгледа нису у стању да схвате да неизвесност, дуга одлагања и препреке у процесу приступања имају кумулативан негативан утицај на Србију и да подршка уласку у ЕУ опада, указује он.

„Председник покушава да скрене пажњу на то. Он жели, а и људи у Србији заслужују јаснију идеју о томе шта их чека и у ком временском периоду“, рекао је Монтгомери.

Он додаје и да „колко год то било нефер” и суседи као што је Хрватска могу отежати тај пут како би забележили поене на политичком плану.

„А неке у ЕУ ће стварно бринути и односи Србије и Русије или ће их користити као изговор да још више успоре процес приступања. То су све препреке које не зависе од Србије“.

Кад је реч о Косову и Метохији, Монтгомери наводи да косовски Албанци „слушају само САД” без чијег притиска, како каже, неће бити напретка у примени договореног у Бриселском дијалогу и нада са да ће нова администрација тај утицај употребити.

„Реалност је да косовски Албанци слушају само, и понављам, само САД. Они не поштују ЕУ и осећају се слободним да игноришу њене захтеве, сугестије и претње“, рекао је Монтгомери, замољен да прокоментарише шта се може очекивати од нове администрације у погледу заштите српских интереса у дијалогу и Срба на Косову.

Монтгомери се нада да ће актуелна америчка администрација искористити свој утицај да изврши притисак на косовске Албанце да испуне обавезе које су преузели Бриселским дијалогом али каже и да „страхује да се то неће догодити”.

„Уколико то не учине, неће бити никаквог напретка по питању Косова и отклањања опасности од драматичног погоршања ситуације”, додао је амерички дипломата.

Он очекује да ће међу најважнијим темама током предстојећих сусрета председника Вучића у Вашингтону бити и стабилност, и претње које доноси тероризам, а да ће Вучић искористити посету да ојача економску сарадњу и привуче нова америчка улагања.

„САД цене улогу коју је Србија у скоријем периоду играла у истицању значаја помирења и гледања у будућност уместо у прошлост. САД ће несумњиво изразити снажну подршку успешном одвијању Бриселског дијалога и напретку у нормализацији односа” са Приштином, рекао је бивши амерички амбасадор.

Најважније је, истиче, да је однос Србије и САД, након што је прошао кроз различите фазе, данас однос две независне земље које можда имају различиту перспективу о неким питањима али су уједињене када је реч о ономе што је важно.

У Вашингтону ће бити речи о тероризму и безбедности, јер, „није тајна да се многи млади, који су се борили са такозваном Исламском државом, враћају у Босну, на Косово и у Македонију и представљају претњу не само за регион већи и за целу Европу”, напомиње бивши амерички амбасадор.

Монтгомери је такође сигуран да ће Вучић током посете подвући решеност да унапреди српску привреду и подстакне САД и њихове главне корпорације да додатно повећају улагања у Србију.

Он сматра да постоји низ начина да се унапреди клима за боље економске односе САД и Србије, укључујући различите споразуме и билатералне уговоре.

„Председник Вучић разуме да без снажног економског раста, Србија не може да унапреди инфраструктуру и омогући својим грађанима бољи живот. Она без тога не може да буде стуб стабилности у региону, какав је била у прошлости и какав може да буде поново“, закључио је он.

 Танјуг
Поделите:

3 Коментари

 1. Ko vam je kriv sto ja o vama znam vise nego vi, odnosno sto vi o sebi nista i neznate; zdruzeni- dedinjska Avet i jamoji- jos cemo vam kratko govoriri ko ste- tik do pelcovanja: po ovome vise necete ni postojati, a i vasa Rusija ce se resiti jedne brige…

 2. Јасно је американцима да су их Руси израдили хуманитарним центром и да је исти био у функцји јачања меке моћи Русије али је служио и за одвлачење пажње од неких других активности Русије у Србији.
  Док се Запад замајавао Центром Руси су вредно радили у Новом Саду, Краљеву, Чачку, Крагујевцу, …. Београд се подразумева. Према некима Русија је од почетка ове године идентификовала и регрутовала око 70 агената руских интереса у Србији (рекорд у последњих 10 година) што са осталима раније идентифкованим и регрутованим чини солидну групу од око 9000 високомотивисаних, обучених и у најбољи годинама агената руских интереса позиционираних у свим српским структурама и спремних да крену у акцију. А о агентима руских интереса у западним структурама не вреди трошити речи јер се стигло дотле да информације у реалном времену бивају доступне Москви (Београд комуникационо није још увек 100% сигуран). Па руски агенти су и на челним позицијама неких западних организација и група.
  Па ово бављење Центром је пре свега да се Руси навуку да направе грешку и да отворе прерано карте.
  Да не причамо о навлакуши да се причајући о Центру у ствари отвори простор за Руску и Кинеску (зашто не) војну базу у Србији. Чисто ради равнотеже. Може на Дунаву али ни општине на југу Србије неће да се љуте.
  А операција у Сирији је при крају па ресурси могу да се преусмере на Балкан.
  Нешто ми се указује да ће ове јесени бити прилично живо на Балкану.
  Рецимо сапуница са изласком ЦГ из НАТО, па БиХ, па ….

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here