Московски владика Антоније упозорава на опасност од великог раскола у ПРАВОСЛАВЉУ

Поделите:

Он је истакао да је патријарх Вартоломеј очигледно под јаким притиском Американаца и богатог грчког лобија који живи у САД

Настојник Подворја Српске православне цркве (СПЦ) у Москви владика Антоније сматра да православљу данас прети велики раскол и да ће пут изласка из кризе бити дуг.

Владика Антоније је објаснио да односе у православном свету погоршава то што је расколнике у Украјини признала Грчка црква, као и александријски патријарх.

Он је за “Вечерње новости” рекао да би цариградски патријарх Вартоломеј требало да призна грешку што је признао украјинске расколнике, који су основали тобоже нову цркву, и признао им аутокефалност, те да је својим понашањем дао аргументе онима који га одавно критикују да жели да постане “источни папа”.

– Патријарх Вартоломеј не може да буде `источни папа` јер су православне цркве самосталне, имају своје патријархе. Вартоломеј може да буде само први међу једнакима, дакле први по части, али не и по власти – прецизирао је владика Антоније.

Он је истакао да је патријарх Вартоломеј очигледно под јаким притиском Американаца и богатог грчког лобија који живи у САД.

– Американци су распиривали конфликт у Украјини и директно вршили притисак на цариградског патријарха да подржи расколнике – рекао је владика Антоније.

Он је појаснио да одлука Руске цркве да се у молитвама више не помиње цериградски патријарх дипломатским језиком значи прекид сарадње.

Говорећи о свом боравку у Русији, где је декан Филозофског-богословског факултета на Руском православном универзитету, владика Антоније је испричао да се са Србима на Kосову и Метохији солидаришу и за њих брину не само у Московској патријаршији и Kремљу, већ и обични људи широм братске Русије.

Он је указао на чињеницу да су људи у унутрашњости непосреднији, да је био у Магаданској области, на Далеком Истоку, у Иркутској области и да га свуда питају како данас живи српски народ.

 

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here