Мозак Слободана Милошевића остао у Хагу!

Поделите:

Тело бившег председника Србије почива испод липе у дворишту породичне куће у Пожаревцу, али његов мозак је, по свему судећи, остао у Хагу.

Више особа које су у време Милошевићеве смрти радиле за Међународни кривични трибунал за ратне злочине у бившој Југославији потврдило је за ББЦ причу о којој се годинама шушкало у ходницима Трибунала: да је тело испоручено породици, али је мозак задржан на Холандском форензичком институту у Хагу.

Милошевићево тело је, у оквиру истраге коју је у паралелно са холандским властима спровео Трибунал, подвргнуто аутопсији. Након тога је у затвореном ковчегу предато Милошевићевом сину Марку, који је долетео из Москве да га преузме.

Међутим, за дубинску токсиколошку анализу мозга коју су холандски патолози желели да обаве било је потребно више времена, тако да је мозак, наводно, остао у Институту.

Неки отрови се, наиме, брзо разграђују у организму, али њихови трагови остају у можданом ткиву, те је ова патолошка анализа део праксе детаљнијих истрага.

„Сећам се да је Милошевићево тело у марту 2006. враћено у Србију без мозга”, рекао је за ББЦ Kристијан Шартије, који је у то време био портпарол Трибунала.

„Не знам шта је било после – да ли је мозак враћен породици цео или у деловима, или је остао на Институту, или је уништен”, казао је он.

И Флоранс Артман, која је 2006. била портпаролка главне тужитељке Трибунала Kарле Дел Понте, каже слично.

„Због строгих холандских закона о приватности нисмо могли да проверимо да ли је у Хагу остао само мозак, или још неки делови тела. Такву информацију могу да добију само холандски или српски државни органи, или чланови породице”, испричала је она.

На питање новинара ББЦ-ја на срспком, Ники Џенсен, портпаролка Холандског форензичког института, одговара:

„На жалост, није нам дозвољено да дајемо информације о појединачним случајевима, осим на захтев овлашћених правних лица”, написала је у одговору.

„Уопштено говорећи, међутим, Институт има право да задржи одређене узроке ради даљих претрага, на пример, за токсиколошке анализе”, поручила је Џенсен.
Смрт у ћелији

Милошевић је у суботу ујутру, 11. марта 2006. пронађен мртав у ћелији притворске јединице у хашком предграђу Схевенинген.

Тело је пронашао стражар, који је након безуспешног покушаја реанимације обавестио надређене да је притвореник преминуо.

Након што је смрт потврдио и главни лекар притворске јединице, доктор Паулус Фалке, ћелија је запечаћена. С обзиром да је био викенд, прошло је неколико сати док се није појавио холандски судски вештак, који је потписао осмртницу.

Милошевићево тело потом је превезено у Холандски форензички институт (НПИ), једну од најугледнијих институција те врсте у свету. Исти Институт био је ангажован у вези са истраживањима околности смрти новинарке Даде Вујасиновић.

Узнемирен због гласина које су почеле да колају у медијима да је Милошевић отрован, председник Трибунала Фаусто Покар наредио је опсежну истрагу коју је поверио судији Kевину Паркеру.

Резултати истраге, која је вођена паралелно са истрагом холандских власти, објављени су у мају 2006. и могу се наћи на сајту Трибунала.

ББЦ

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here