Мркоњић о Зорани Михајловић: “Отац могу да јој будем, а она тако о мени”

Поделите:

Мркоњић је оценио да се рушење потпорног зида у Грделичкој клисури, на деоници Kоридора 10 у изградњи, беспотребно драматизује и да се такви проблеми решавају унутар инвеститора, а то су, како подсећа, Kоридори Србије

Некадашњи министар задужен за саобраћај и инфраструктуру Милутин Мркоњић изјавио је у Новом дану ТВ Н1 да рушење потпроног зида на Kоридору 10 није толико драматично, и да одговорност за то почиње и завршава се у Kоридорима Србије. Kаже и да мора да брани инжењере који су стављени на стуб срама, иако њихов пројекат није прихваћен.

Мркоњић је оценио да се рушење потпорног зида у Грделичкој клисури, на деоници Kоридора 10 у изградњи, беспотребно драматизује и да се такви проблеми решавају унутар инвеститора, а то су, како подсећа, Kоридори Србије.

“Може да се руши и 10 пута, шта је ту проблем? Проблем је да се реши! Толико непознаница има у Грделици, потпуно разумем инжењере. Јуче сте чули (од председника Александра Вучића) да ће се срушити брдо, има решења. Све се завршава у Kоридорима, и одговорност је у Kородорима”, поручио је некадашњи министар.

Мркоњић је подсетио да су Kоридори већ санкционисали извођача радова – шпански “Азви” – а уверен је и да ће се спровести истрага у вези са 11 препројектовања спорне деонице. Подсетио је и да се за сваки пројекат води грађевински дневник где све пише, и који у сваком тренутку можете да отворите и за пола сата утврдите шта се десило.

На директно питање да ли то значи да би директор Kоридора Зоран Бабић требало да буде смењен, Мркоњић је рекао да не жели о томе да говори, јер одговорност тек треба да се утврди.

У једно је, међутим, сигуран – упркос оштрим полемикама са ресорном министарком Зораном Михајловић, Министарство не сноси одговорност за рушење потпорног зида.

“Граде предузећа, Министарство нема везе с тим”, рекао је Мркоњић и додао да је министарка Михајловић, “ничим изазвана, оплела” по њему, иако “отац може да јој буде”.

“Морао сам да одговорим. То је ствар васпитања и неваспитања. Не иде таква комуникација, никада нас није питала ни за шта. Да сам малициозан, рекао бих она је крива, али она толико није знала да ни не зна да није крива. Ствар је Kоридора”, казао је он.

Додао је, међутим, да је држава та која мора да натера Kоридоре да се преиспитају, те да на руководећим позицијама треба да буду “мало стручнији људи”.

“Kад год видим председника Вучића, кажем ‘узмите људе који знају, нека седе поред оних на функцијама да их саветују’”, навео је Мркоњић и додао да је добро што је председник јуче дао подршку грађевинарима, али да они не би требало више да се покривају њим.

“Немојте више да се покривати председником, изађите и реците ко је одговоран. Могу то да утврде за 24 сата”, уверен је некадашњи министар.

Пројекат за Kоридор 10 урађен је управо за време Мркоњићевог мандата, када је и “Азви” изабран за извођача радова, и када је изабран и надзор. И пет година касније, после пробијања више рокова због чак 40 непредвиђених околности за које извођач није крив, и рушења потпорног зида, Мркоњић је уверен да је пројекат изванредан.

 

недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here