МУКЕ БЕОГРАДСКЕ ПОРОДИЦЕ: Католичке сестре селе Мирковиће

Поделите:

Муке београдске породице која живи у дворишту цркве. Уговор о коришћењу објекта имају чак од 1955.

ДРУЖБА сестара милосрдница из Загреба тужила је Бранка Мирковића, његову жену и малолетног сина, тражећи да се иселе из куће у којој је Бранко рођен и живи целог живота. Кућа се налази у дворишту Цркве Светог Антуна, на београдској Звездари.

– Мој отац Жељко уселио се у ову кућу од блата, која је тада имала 34 квадрата, још 1948. Дошао је из Славонског Брода и служио је у цркви. Први уговор о коришћењу стана је из 1955, мада се очево име појављује на списку станара још 1948. – каже Мирковић.

Према папирима до којих је дошао, фрањевачки самостан купио је 1935. парцелу између београдских улица Поп-Стојанове и Брегалничке и ту сазидао најпре малу католичку цркву, а затим и већу. Бранков отац, зидар, обнављао је препознатљив црквени торањ 1962.

Закључио сам уговор о коришћењу стана са фрањевачким самостаном 1991. и редовно сам плаћао кирију. После девет година старешина ми је рекао да не може више да прима новац, па сам поднео предлог и суд је донео поравнање које замењује уговор о коришћењу стана. Новац сам од тада плаћао у судски депозит. Уредно сам измиривао порез и рачуне. Три генерације Мирковића већ 80 година живе овде – наглашава Мирковић.

Молбу за откуп стана поднео је први пут пре 20 година тадашњем београдском надбискупу Францу Перку. Надбискуп му је отписао да је кућа у власништву Фрањевачке заједнице и да не може да да дозволу. Прошле године поновио је молбу, али овога пута као предлог суду да донесе решење које замењује уговор о откупу стана. Овај спор још није окончан.

У међувремену, Мирковићи и њихов комшија Драгоје Миловановић добили су пре два дана тужбу од Дружбе сестара милосрдница којом се тражи њихово исељење! Били су шокирани.

Понудио сам сестрама Дружбе да им однесем комплетну документацију, али су ме упутили на правну службу. Сестре су, иначе, покренуле велику бробу за своју имовину широм света. Мој шок је највећи зато што се оне никада нису помињале као власнице зграде – каже наш саговорник.

Из пресуде коју је његов комшија добио када је водио спор око свог стана, види се да је Дружба сестара милосрдница укинута 1942. одлуком Папског нунцијата, а њихова имовина припојена је фрањевачком самостану Светог Антуна. Мирковић је такође нашао да је Дружба поново почела да постоји тек 2006. године.

– У катастру се Сестре милосрднице, на основу неке обнове књига из 1980. године, воде као власници 34 квадрата на нашој адреси, али се не види по ком основу. Осим тога, наш стан, још од пре мог рођења, има 65, а не више 34 квадрата, па ми није јасно како могу да потражују све – пита се Мирковић.

 

Новости

Поделите:

1 коментар

 1. будимо срби, иако смо људи!

  “Мој отац Жељко уселио се у ову кућу од блата, која је тада имала 34 квадрата, још 1948”
  браћо, и сто година да живиш ту, јел твоје – није.

  чему даља дискусија?

  јел католичка црква – јесте. чему овакав пумпаџијски наслов?

  а ти брале ако си шта дограђивао, види или да им продаш, или да откупиш. пиши у ватикан ако треба. и како ти одговоре тако чини.

  немој се бакћати параграфима типа “кућа је мало црквена – а боме мало и моја”

  буди србин иако си човек. јел си добио отказ – јеси. јел њихова земља била – јесте. шта се убеђујеш.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here