МУП Црне Горе забрањује деловање Равногорског покрета

Поделите:

МУП Црне Горе и потпредседник Владе Душко Марковић одлучили да забране деловање НВО Равногорски покрет јер је њен рад у супротности с Уставом Црне Горе.

Равногорски покрет регистрован је 18. априла ове године у МУП-у, а Марковић је у истакао да је решење о упису донето без сазнања руководилаца МУП-а, јавља Радио Слободна Европа.

Руководилац МУП-а такође истиче да је сазнање да је регистровање Равногорског покрета изазвало оштре реакције дела јавности и да је покренута иницијатива да се његово деловање забрани.

Он додаје да је у решењу наведено да је деловање овог Покрета супротно Уставу, јер “заступа и заговара идеологију која представља опасност по независност, сувереност и уставно уређење Црне Горе, што изазива опасност по јавни мир, јавни поредак и јавни морал”.

Иницијативу за забрану рада Равногорског покрета формално је покренула невладина Грађанска алијанса (ГА) која сматра да је реч о “националистичком покрету који промовише национлану мржњу, заступа идеологију која је током Другог светског рата побила хиљаде невиних и коју је као такву држава прогласила фашистичком, и да је та пресуда и даље правоснажна”.

“Kако држава Црна Гора није аболирала нити лустрирала четнички покрет, њихова регистрација тј. њихово деловање је супротно Уставу Црне Горе па у складу са тим подносимо ову иницијативу”, наведено је у иницијативи Грађанске алијансе о забрани рада овог покрета.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here