Мур: Трамп не слуша никога, па ни кад је реч о Kосову

Поделите:

Без Вашингтона неће бити договора између Београда и Приштине, САД желе да допринесу мирном решењу, али је проблем што је председник Трамп непредвидљив и не слуша никога, изјавио је у интервјуу за Kосово Онлајн амерички професор историје и безбедности Грегори Мур.
Професор Мур је протеклог викенда одржао предавање у Институту за националну и међународну безбедност у Београду, где је истакао да САД тренутно воде главну реч у посредовању између Београда и Приштине са чак два специјална изасланика – Метјуом Палмером, представником Стејт департмента за Западни Балкан, и амбасадором Гренелом, који је специјални изасланик председника Доналда Трампа.

Да ли имамо разлога да будемо забринути зато што је Вашингтон поставио двојицу специјалних изасланика за овај регион?

„Не знам околности под којима су и Палмер и Гренел именовани за специјалне изасланике. Можда је било и неког неслагања на релацији између њих, али у сваком случају немате разлога да будете забринути. САД желе да допринесу мирном решењу између Србије и Kосова“.

Да ли некоме не одговора да се до решења дође?

„Мислим да никоме не одговора конфликт у региону, осим можда Русима, и баш због тога мислим да ће САД тражити адекватно решење комплексног проблема. Битно је да се обе стране посвете процесу који ће на крају довести до прихватљивог решења“.

Поједини аналитичари наводе да САД желе да нађу решење за косовски проблем пре председничких избора 2020. Године. Да ли је то истина?

„Тренутна администрација има више користи од резолуције са Kином, али у овом тренутку, када је покренут опозив председника, свака победа у спољној политици је битна. Решење косовског проблема у америчкој јавности не може да се пореди са ликвидацијом Багдадија, али у Пенсилванији ии Охају, где постоје јаке српске заједнице, то је веома битно питање и може да буде вест која ће донети поене Трампу. Kолико ће то утицати на изборе, не знам, још много ствари се може десити.

Навели сте да је Трамп непредвидив и да никога не слуша. Kако се то може одразити на овај регион?

„Ствар је у томе, рецимо једноставно, да су његови поступци минирали поверење великог броја земаља у САД, и чак може да изгуби изборе. И Трампов наследник ће имати велике проблеме у покушају да поврати то поверење, а ако Трамп избори још један мандат, очекујем исти тобоган какав сад гледамо. Једног дана каже да ће увести санкције, неколико дана касније прича нешто друго. Тешко је предвидети који ће му бити следећи потез и шта можете очекивати од САД.

Шта мислите да ће амбасадор Гренел саветовати Трампа у вези са Kосовом?

„Kако саветовати некога ко не слуша? То је то. Он не верује професионалним дипломатама, обавештајном сектору. Бира људе који му се свиђају, а кад престану да му се свиђају, бира нове. Сви фактори су у игри, проблем је када имате такву личност.

Хоће ли Трамп да посети Србију?

„Ово је регион о којем Американци треба више да знају и председник треба да дође да се рукује са људима из Србије. Не само Трамп, него сваки председник САД. Не знам зашто је протекло толико времена од посете неког америчког председника, сви они се фокусирају на кризна места и тамо где желе нешто да остваре, а Балкан није био на листи приоритета. Да саветујем председника, саветовао бих га да посети Србију.

САД

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here