Mur: Tramp ne sluša nikoga, pa ni kad je reč o Kosovu

Podelite:

Bez Vašingtona neće biti dogovora između Beograda i Prištine, SAD žele da doprinesu mirnom rešenju, ali je problem što je predsednik Tramp nepredvidljiv i ne sluša nikoga, izjavio je u intervjuu za Kosovo Onlajn američki profesor istorije i bezbednosti Gregori Mur.
Profesor Mur je proteklog vikenda održao predavanje u Institutu za nacionalnu i međunarodnu bezbednost u Beogradu, gde je istakao da SAD trenutno vode glavnu reč u posredovanju između Beograda i Prištine sa čak dva specijalna izaslanika – Metjuom Palmerom, predstavnikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan, i ambasadorom Grenelom, koji je specijalni izaslanik predsednika Donalda Trampa.

Da li imamo razloga da budemo zabrinuti zato što je Vašington postavio dvojicu specijalnih izaslanika za ovaj region?

„Ne znam okolnosti pod kojima su i Palmer i Grenel imenovani za specijalne izaslanike. Možda je bilo i nekog neslaganja na relaciji između njih, ali u svakom slučaju nemate razloga da budete zabrinuti. SAD žele da doprinesu mirnom rešenju između Srbije i Kosova“.

Da li nekome ne odgovora da se do rešenja dođe?

„Mislim da nikome ne odgovora konflikt u regionu, osim možda Rusima, i baš zbog toga mislim da će SAD tražiti adekvatno rešenje kompleksnog problema. Bitno je da se obe strane posvete procesu koji će na kraju dovesti do prihvatljivog rešenja“.

Pojedini analitičari navode da SAD žele da nađu rešenje za kosovski problem pre predsedničkih izbora 2020. Godine. Da li je to istina?

„Trenutna administracija ima više koristi od rezolucije sa Kinom, ali u ovom trenutku, kada je pokrenut opoziv predsednika, svaka pobeda u spoljnoj politici je bitna. Rešenje kosovskog problema u američkoj javnosti ne može da se poredi sa likvidacijom Bagdadija, ali u Pensilvaniji ii Ohaju, gde postoje jake srpske zajednice, to je veoma bitno pitanje i može da bude vest koja će doneti poene Trampu. Koliko će to uticati na izbore, ne znam, još mnogo stvari se može desiti.

Naveli ste da je Tramp nepredvidiv i da nikoga ne sluša. Kako se to može odraziti na ovaj region?

„Stvar je u tome, recimo jednostavno, da su njegovi postupci minirali poverenje velikog broja zemalja u SAD, i čak može da izgubi izbore. I Trampov naslednik će imati velike probleme u pokušaju da povrati to poverenje, a ako Tramp izbori još jedan mandat, očekujem isti tobogan kakav sad gledamo. Jednog dana kaže da će uvesti sankcije, nekoliko dana kasnije priča nešto drugo. Teško je predvideti koji će mu biti sledeći potez i šta možete očekivati od SAD.

Šta mislite da će ambasador Grenel savetovati Trampa u vezi sa Kosovom?

„Kako savetovati nekoga ko ne sluša? To je to. On ne veruje profesionalnim diplomatama, obaveštajnom sektoru. Bira ljude koji mu se sviđaju, a kad prestanu da mu se sviđaju, bira nove. Svi faktori su u igri, problem je kada imate takvu ličnost.

Hoće li Tramp da poseti Srbiju?

„Ovo je region o kojem Amerikanci treba više da znaju i predsednik treba da dođe da se rukuje sa ljudima iz Srbije. Ne samo Tramp, nego svaki predsednik SAD. Ne znam zašto je proteklo toliko vremena od posete nekog američkog predsednika, svi oni se fokusiraju na krizna mesta i tamo gde žele nešto da ostvare, a Balkan nije bio na listi prioriteta. Da savetujem predsednika, savetovao bih ga da poseti Srbiju.

SAD

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here