Муслимани сахранили комшију Србина по православном обичају

Поделите:

Милан Лалушић (69) који је живео сам у босанском селу Раштелица, уместо породице коју није имао, достојанствено су на православном гробљу сахраниле комшије муслимани. Поред тога што су испратили доброг човека, комшије су му се на овај начин и захвалиле јер је Лалушић учествовао у прилозима за изградњу локалне џамије.

Мештани окупљени у џемату Раштелице, у општини Хаџићи у Босни и Херцеговини, припремили су и обавили сахрану комшије Милана Лалушића, који је преминуо, а иначе је живео сам и није имао породицу. У организацији сахране учествовали су и локални имам Муамер еф. Мркоња и председник Месне заједнице Хазрет Субашић. Покојни Милан је свој животни век проводио у Раштелици као радо виђен комшија и пријатељ, па је џемат изразио потребу да му на овај начин укаже почаст. Такође, џемат није заборавио да је Милан својим прилозима учествовао и у изградњи џамије. – На испраћају је био присутан велики број џематлија, који су ископали гроб, обезбедили превоз преминулог, те дали све почасти које наш комшија, добри човек и заслужује – рекао је за босански лист “Препород” месни имам Муамер ефендија.

Имам Муамер ефендија је после сахране угостио православне свештенике који су одржали опело и похвалили овај чин комшија. Џемат за муслимане представља основну и најмању организациону јединицу. Kроз њега муслимани остварују своја основна верска права. Џемат у правилу чини група од минимум 100 муслиманских домаћинстава која живе на једном подручју и која су међусобно повезана и извршавању заједничких исламских дужности.

 

 

Вести онлајн

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here