Na Balkan stiže američki čovjek koji “završava poslove”

Podelite:

Diplomata i dobar poznavalac Balkana Filip Riker trebalo bi da naslijedi Vesa Mičela na mjestu pomoćnika državnog sekretara nadležnog za Evropu i Evroaziju.

On dolazi na tu funkciju uz blagoslov američke ambasade u Grčkoj, piše grčki sajt Krajsismonitor.

Riker je veoma blizak grčkim stavovima i pobornik je strateškog produbljavanja odnosa SAD-Grčka.

Kako proizlazi iz njegove karijere, biografije i javnih nastupa, on radi na jačanju grčko-američkih odnosa, kao i širenje ekonomskih i odbrambenih veza.

Na novoj funkciji, Riker će takođe upravljati procesom normalizacije odnosa Srbije i Kosova, procesom pristupanja Albanije u EU i konsolidacijom nove geoekonomske doktrine SAD na Bliskom istoku i istočnom Sredozemlju, prenosi B92.

Kao poznavalac tema i regiona iz prve ruke, Riker važi za čovjeka koji “završava poslove”, što jača perspektivu realizacije gasovoda IstMed i povezivanje grčke energetske mreže s Balkanom, navodi se u tekstu.

Riker (54) je 1999. bio predstavnik za štampu američkog izaslanika Kristofera Hila na pregovorima o Kosovu u Rambujeu, od 2008. do 2011. ambasador SAD u Makedoniji, a od 2011. do 2013. zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

RTRS

Podelite:

1 komentar

  1. Albanija će da uđe u EU kad ukine taxe od 100% koje je uvela i počne da jede plazmu iz Bambija koju su kupili CocaCola multinacionalni kapitalisti…….
    znate kad će albanci da jedu plazmu i piju CocaColu koju im srbi uz pomoć Filipa Rikera nude kao metod ekonomskog pristupanja uniji Beogradski multinacionalni lopuža??????
    o svetom prepodobnom Bambiju Požarevačkom..
    to vam dođe 5 meseca karamrka,godine napredni jorgovana,dne pucokeksa rskavoga

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here