На церемонији у Стејт департменту, Црна Гора и формално постаје члан НАТО

Поделите:

ПОДГОРИЦА – Црна Гора ће формално постати чланица НАТО данас на церемонији у америчком Стејт департменту, преноси РТЦГ.

Наводи се да је из црногорског Државног секретаријата саопштено да ће тамошњи премијер Душко Марковић предати инструменте ратификације Северноатлантског уговора подсекретару Томасу Шенону, чиме ће Црна Гора постати 29. чланица Алијансе.

Из владе у Подгорици је саопштено да је црногорска делегација коју предводи премијер Марковић јуче отпутовала у Вашингтон.

Наводи се да ће церемонији, која ће бити уприличена у Стејт департменту са почетком у 12 сати по америчком источном времену (18 сати по средњеевропском времену), присуствоваће и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Марковић ће се током боравка у Вашингтону састати са потпредседником САД Мајком Пенсом. Црногорска застава ће се први пут завијорити испред седишта НАТО у Бриселу 7. јуна.

Неко се радује, а неко тугује

У опозиционом ДФ, који се залагао да Црна Гора не улази у Алијансу, данашњи дан виде као најтужнији у историји Црне Горе. „Данашњи дан је по мом суду један од најтужнијих дана у историји Црне Горе. Данас се дешава оно што се није десило са Црном Гором у њеној историји, док је била под разноразним окупацијама. Уз помоћ сопствене власти, Црна Гора је од данас анексирана. Данашњи дан ће у историји Црне Горе бити уписан као један од најсрамнијих дана у њеној историји“, поручује Страхиња Булајић, посланик ДФ-а.

Иначе, црногорска опозиција бојкотује рад парламента од парламентарних избора октобра прошле године. Опозиција се противила да се одлука о приступању НАТО доноси у парламенту, већ се залагала за изјашњавање градјана на референдуму.

С друге стране, посланик Демократске партије социјалиста (ДПС) Обрад Мишо Станишић, који је и председник скупштинског Одбора за безбедност и одбрану, истиче да Црна Гора данас улази у друштво најразвијенијих демократских земаља света.

„Нашим уласком у НАТО, ми ћемо за свагда сачувати територијални интегритет и суверенитет државе. Црна Гора више неће бити мета за поткусуривање великих државних пројеката. На том путу, није нам било нимало лако. Морали смо да кроз пет циклуса испунимо све услове који су од нас тражени. То је признање Црној Гори и њеним градјанима. Ми у НАТО не улазимо да би било с ким ратовали, већ да никад на овим просторима не буде рата и да са нашим традиционалним пријатељима развијамо добре пријатељске односе, али не по сваку цијену и никад више на штету сопствених националних интереса“, каже Станишић.

Слично размишљају и Социјалдемократе (СД). Посланик ове партије Вујица Лазовић истиче да је данашњи догађај за Црну Гору „безбедоносни, економски и цивилизацијски искорак“.

„Учлањењем у НАТО, Црна Гора превазилази своје габарите у просторном, популацијском и сваком другом смислу. Веома је битно у овом моменту да НАТО добија једну нову чланицу, та нова чланица даје једну посебну димензију евроатлантској асоцијацији у свим глобалним изазовима. За Црну Гору то значи много и за нас то представља посебно значајан моменат у погледу даљег развоја, како економије, тако и демократије. Сама чињеница да ћемо бити у заједници са најразвијенијим и најбогатијим земљама, значи велики историјски искорак Црне Горе“, каже Лазовић за агенцију Анадолија.

И партије мањина поздрављају одлуку о чланству Црне Горе у НАТО. Подршку учлајењу Црне Горе у НАТО од самог старта пружа Хрватска грађанска иницијатива (ХГИ). Посланик ХГИ-ја Адријан Вуксановић каже да ће данас бити испуњен још један велики циљ ове партије – чланство у НАТО.

„Наиме, 2002. године када је основана једина странка Хрвата у Црној Гори, у свом програму смо навели неколико програмских начела. Једна од њих је интеграција Црне Горе у НАТО савез и ЕУ, а прије 11 година смо остварили једну нашу велику жељу, а то је повратак црногорске независности. Радујемо се уласку Црне Горе у НАТО, јер сматрамо да ћемо на тај начин бити дио одбрамбеног кишобрана“, поручује Вуксановић.

За потпредседника Скупштине Црне Горе и посланика ФОРЦА-е Генција Ниманбегуа, улазак у НАТО значи улазак у друштво развијених. „За државе бивше Југославије и Албанију, НАТО и ЕУ су били фактор стабилности у протеклом периоду. Ценим да је формално учлањење Црне Горе у НАТО свечани циљ, који грађани ове државе треба да поздраве. Ово представља улазак у друштво демократских народа, у друштво у које ћемо се брже развијати“, каже за Ниманбегу.

Улазак Црне Горе у НАТО поздрављају и партије опозиције, које су грађански профилисане. Дритан Абазовић, лидер Градјанског покрета УРА за Анадолију каже да је улазак у НАТО „радосна и добра вест за Црну Гору, коју смо дуго очекивали“.

„Надам се да ћемо након овога ући у дубље унутрашње реформе, јер нас је НАТО као тема оптерећивала, подстицала друштвене разлике. Верујем да ћемо на овај начин учествовањем у систем колективне безбедности, побољшати свој безбедоносни систем. Мислим да ћемо морати да се прилагодјавамо високим демократским стандардима, налик другим чланицама НАТО-а. Радостан сам, срећан сам. Завршена је једна ера уласка Црне Горе у НАТО. Сада треба да почне друга ера, а то је ера да се друштво демократизује и да буде налик демократским чланицама које су већ у НАТО-у“, каже Абазовић.

Партија која се од самог оснивања залагала за европске и евроатлантске интеграције Црне Горе – Социјалдемократска партија (СДП), такође поздравља улазак Црне Горе у НАТО.

„Наша партија је од данашњих актуелних партија била прва за НАТО. Ми смо били за то када су ови који желе да се оките причом у НАТО-у били против НАТО-а, који су ратовали с НАТО-ом. Неко покушава да редуцира историју и то им је нажалост до сада успевало, али верујем да народ има мало дуже сећање и да неће заборавити како је било деведесетих година прошлог века. Црна Гора је стигла до циља и ја и моја партија имамо разлога да будемо задовољни. Верујемо да ће улазак Црне Горе у НАТО смањити могућност ратовања на овим просторима, посебно када је Црна Гора у питању“, сматра Џавид Шабовић, посланик СДП-а.

(Танјуг)

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here