На данашњи дан 1933. године, рођен је Душко Трифуновић, српски књижевник

Поделите:

Душко Трифуновић (Сијековац код Брода, 13. септембар 1933 – Нови Сад, 28. јануар 2006)

Прву песму је написао по повратку из војске, са 22 године. У Сарајево је дошао са 24 године и занатом бравара, али је већ следеће године издао прву књигу. Био је плодан стваралац који је створио двадесет књига поезије, четири романа и неколико драма. Сматра се заслужним за креирање нечега што је касније названо сарајевска рокенрол школа.

На телевизији је запамћен као аутор емисија на ТВ Сарајево „Шта дјеца знају о завичају“. По избијању рата 1992. године прешао је да живи у Нови Сад где је наставио да ради за ТВ Нови Сад.

Најпознатији је постао на основу сарадње са рок саставом „Бијело дугме“. До тог момента је било незамисливо да познат и афирмисан песник сарађује са рокенрол бендом. Из те сарадње су се изродили хитови као што су „Има нека тајна веза“, „Шта би дао да си на мом мјесту“, „Главо луда“ и тако даље. Сем тога, писао је текстове и за Индексе, Тешку индустрију, Неду Украден, Здравка Чолића, Арсена Дедића, а последње познато естрадно име са којим је радио је био Жељко Јоксимовић (песма „Има нешто“). Укупно је око 300 његових песама компоновано и снимљено, а за свега три песме у животу је написао на музику.

Према сопственој жељи сахрањен је у Сремским Карловцима, на Черетском гробљу, 30. јануара 2006.

На Палама се једном годишње одржава књижевна манифестација „Дани Душка Трифуновића“ где се окупљају песници из Српске, Србије и Црне Горе.

За свој рад је добио следеће награде:

„Бранкова награда“
„Шестоаприлска награда“ града Сарајева
Савезна награда за бригу о деци
Награда „Искре културе Војводине“
Инстелова награда
Златни кључић
Микина чаша 2005

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here