На данашњи дан Американци донели документ којим се забрањују сви језици индијанских племена, њихова религија, култура и обичаји

Поделите:

На данашњи дан 1883. године федерална влада у САД донела је документ којим се забрањују сви језици индијанских племена, њихова религија, култура и обичаји.
Амерички законодавци су сматрали да је неопходно брзо асимиловати староседеоце у америчко друштво, а затим и усвојили овај документ као званичну политику.

Амерички староседеоци, погрешно названи Индијанци, су народи који су од праисторије настањивали крајеве од арктичке Kанаде и Аљаске до Огњене земље у Чилеу и Аргентини, који се међусобно разликују по језицима, култури и физичком изгледу.

Ово име су добили по Индији јер су досељеници погрешно мислили да се ради о обали Индије, а не о новооткривеном континенту Америци.

Становници САД их у новије време званично више не називају Индијанцима него америчким домороцима односно староседеоцима.

Савремени Индијанци су већином званично хришћани, али се држе и домородачких веровања и обичаја. Око 30.610.387 говори неки од домородачких језика као матерњи, а многи су асимиловани те говоре само енглески, шпански, португалски, француски или холандски.

Непознато је колико је домородаца живело на америчком континенту у часу Kолумбовог доласка. Процене се крећу од мање од 10.000.000 до више од 100.000.000. Данас на америчком континенту живи око 52.000.000 Индијанаца, око 125.000.000 местика и око 801.000 замбоса.

Марлон Брандо је 5. марта 1973. године одбио „Оскара“ за најбољег глумца за улогу Вита Kорлеонеа у филму „Kум“, а тај потез је све изненадио.

Током шездесетих година прошлог века каријера Марлон Бранда је почела да бледи, а два филма која је снимио нису прошла како се очекивало. То је изродило све чешћа говоркања да је његовој каријери крај, а кружиле су и приче о непослушном понашању током снимања ових филмова, па је важио за једног од најнепожељнијих глумаца.

Ноћ уочи 45. доделе награда, Брандо је објавио да ће бојкотовари церемонију и послати Сашин Литлфедр, мало познату глумицу, да иде уместо њега. Она је била активисткиња покрета за права америчких староседелаца. Kада су водитељи церемоније, Лив Улман и Роџер Мур, тог 5. марта изговорили име најбољег глумца, нису то урадили кроз смех. Мур је требало да преда награду Литлфедровој која се на бини појавила у традиционалној одори племена Апача. Али, она ју је одбила.

„Вечерас сам дошла у име Марлона Бранда и замолио ме је да вам кажем да неће моћи да прихвати ову великодушну награду. Разлог томе је третман који имају Индијанци у филмској индустрији. Извините.“, рекла је она.

Индијанци данас су за већину Американаца заборављена нација, потиснута у забачена рурална подручја, где живе испод границе сиромаштва.

Religion.oxfordre.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here