Na današnji dan preminuo je bivši predsednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić

Podelite:

Goran Hadžić (Vinkovci, 7. septembra 1958 — Novi Sad, 12. jul 2016) bio je srpski političar i bivši predsednik Republike Srpske Krajine. Hadžić je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine optužen za zločine protiv čovečnosti. Uhapšen je 20. jula 2011. godine u selu Krušedol na Fruškoj gori.
Rođen je 7. septembra 1958. godine u opštini Vinkovci, Hrvatska. Pre sukoba u Hrvatskoj, radio je kao magacioner VUPIK-ovog pogona u Pačetinu, u opštini Vukovar, Hrvatska.

Od mladosti je bio član Saveza komunista Jugoslavije. Pre 1990. godine, Goran Hadžić je bio predsednik Mesne zajednice Pačetin. U proleće 1990. godine, kao kandidat Saveza komunista – Stranke za demokratske promene, izabran je za odbornika u Skupštini Opštine Vukovar. Zatim je pristupio Srpskoj demokratskoj stranci. Dana 10. juna 1990. godine je izabran za predsednika SDS-a za Vukovar.
U martu 1991. godine je već bio predsednik Opštinskog odbora Vukovara, član Glavnog odbora i Izvršnog odbora SDS-a u Kninu i potpredsednik Regionalnog odbora SDS-a za Istočnu Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem u Pakracu.
Goran Hadžić u sudnici haškog tribunala 2014.
Pre 25. juna 1991. godine, Goran Hadžić je bio jedan od vođa Srpskog nacionalnog veća, političkog foruma Srba koji je pokrivao Slavoniju, Baranju i zapadni Srem. Dana 25. i 26. juna 1991. godine, SNV je transformisan u Vladu Srpske autonomne oblasti Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. Istovremeno, Goran Hadžić je postavljen za vršioca dužnosti predsednika Vlade samoproglašene SAO SBZS. Dužnost predsednika Vlade vršio je od 25. juna do 25. septembra iste godine. Hadžić je 25. septembra 1991. zvanično imenovan za predsednika Vlade samoproglašene SAO SBZS, kako je objavljeno u Službenom listu. Na ovoj funkciji je ostao do integrisanja SAO SBZS u Republiku Srpsku Krajinu 19. decembra 1991.

Dana 26. februara 1992. Goran Hadžić je izabran za predsednika Republike Srpske Krajine i na tom položaju je ostao do decembra 1993. godine.

Protiv Hadžića Haški tribunal je podigao optužnicu za ratne zločine, a uhapšen je 20. jula 2011. godine. Vojislav Šešelj je 4. decembra 2014. obelodanio da Hadžić boluje od astrocitoma – jednog oblika tumora mozga.
Preminuo je 12. jula 2016. godine u Urgentnom centru u Novom Sadu u 58. godini života.

Vikipedija

Podelite:

2 Komentari

    • Vikipedija, Curcicu! Tamo su mogli naci i da su Srbi ” osnovali” i Jasenovac i Jadovno…, a Rusi, uz pomoc Srba, i Ausvic i Dahau… Nije
      za ovdje, ali istost je koja se pokriva vikip. Istinom: razne koprive ce to
      privesti pameti…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here