На делу је егзодус медицинара из Србије: Више неће имати ко да нас лечи!

Поделите:

У склопу кампање посвећене месецу борбе против карцинома, 28. октобра у општој болници „Ђорђе Јоановић“ одржани су бесплатни превентивни прегледи.

Укупно је прегледано 296 пацијената, извршено је 324 прегледа, а још 15 прегледа је заказано за следећу недељу.

С обзиром да је веома велики број Зрењанинаца одлучило да недељу, која је иначе дан за одмор проведе у чекаоници градске болнице, истраживали смо да ли су акције када се организују бесплатни превентивни прегледи једини начин да грађани провере своје здравствено стање.

Општу болницу „Ђорђе Јоановић“ поново смо посетили у току радне недеље и на лицу места се уверили у велике гужве и редове који се стварају испред пријавних шалтера.

Да ситуација са мањком медицинског особља није везана само за зрењанинску болницу, говори и податак да Kлиничком центру Војводине већ годинама недостаје око 300 медицинских сестара и техничара, док је у домовима здравља ситуација још алармантнија јер недостатак особља доводи до затварања амбуланти и здравствених станица.

Посебно је поражавајућа чињеница да у урушавању здравственог система у Србији учествује и сама држава. Наиме, од 2013. године на снази је споразум о посредовању и привременом запошљавању у Савезној републици Немачкој који је потписала национална служба за запошљавање. Са спске стране споразум је потписао тадашњи директор националне службе за запошљавање, док је потписник са немачке стране била Моника Варнхаген директорка немачке Централе за рад са странцима.

Резултат овог споразума је одлазак више од 10 000 лекара у једну од земаља Европске уније. У протеклих годину дана Србију је напустило преко 1 000 лекара, углавном са специјализацијом. Лекари који напуштају Србију са собом односе драгоцено искуство које су стицали по српским болницама, остављајући своје млађе колеге без ментора.

Српске болнице су постале прави регрутациони центри за тржиште Европске уније. Узимајући у обзир прави егзодус здравственог особља који је задесио Србију у последњој деценији, јасно је да наша држава у наредних пар година сасвим извесно остаје без медицинског кадра.

кТВ телевизија ће се свакако бавити овом темом у наредном периоду и покушати да сазна ко је створио услове да медицинско особље постане набољи српски извозни производ

 

КТВ

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here