На Форбсовој листи најбогатијих на свету опет нема ниједног Рокфелера и Ротшилда

Поделите:

НА овогодишњој Форбсовој листи најбогатијих људи на свету нема већих промена. Оснивач Амазона Џеф Безос и даље је на првом месту.

Безос се налази испред Била Гејтса и Ворена Бафета, мада је Марк Закерберг изгубио три места, а Мајкл Блумберг скочио за два.

Према годишњој класификацији Форбса објављеној данас, богатство 55-огодишњег Безоса је порасло за 19 милијарди долара за последњих годину дана и достигло 131 милијарду долара.

Безос, који држи око 16 одсто компаније и због богатства је на мети критика левичара америчке Демократске партије, разликује се од Била Гејтса суоснивача Мајкрософта који је постао филантроп.

Богатство 63-годишњег Гејтса је мало скромније порасло у протеклој години и достигло 96,5 милијарди долара у односу на 90 милијарди прошле године.

рећи на списку најбогатијих – 88-огодишњи Ворен Бафет – доајен на листи најбогатијих иако му је репутација да има нос за добре послове погођена падом добити и акција гиганта за храну и агробизнис. Бафетово богатство пало је за 1,5 милијарди долара – на 82,5 милијарди долара.

Иза овог победничког трија почињу промене, додуше председник француске групе ЛВМХ Бернар Арно остаје на четвртом месту, али је шеф Фејсбука Марк Закерберг изгубио готово девет милијарди долара и пао са петог на осмо место.

Испред њега су мексички магнат у телекомуникацијама Карлос Слим, Шпанац Амансио Ортега, оснивач Индитекса и Заре, и амерички суоснивач Оракла Лери Елисон.

Мајкл Блумберг (77) оснивач истоимене фирме за финансијске информације, бивши градоначелник Њујорка, попео се на девето место са 11-ог прошле године. Његово богатство је порасло на 55,5 милијарди долара у односу на 50 милијарди прошле године, наводи Фробс.

Американци и даље воде на листи, њих 14 налази се међу првих 20 милијардера. Француска има два представника -Бернара Арноа и Франсоаз Бетанкур-Мејерс, наследницу Л’Ореала која је на 15. месту и једина жена међу 20 најбогатијих.

Међу осталим не-Американцима у првих 20 је Индијац Мукеш Амбани који је на 13. месту, Кинез Ма Хуатенг, председник кинеског интернет гиганта Тенцент, а он на 20. месту.

И тако: опет на овој члисти нема ни једног јединог Рокфелера ни Ротшилда!

Служе ли овакве листе за прикривање реално најбогатнијих и најмоћнијих и њихових пословних империја?

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here