На коју дужност у Шкотској је изабран Срђа Поповић

Поделите:

Да ли је „Канвас” намерно или случајно обмануо јавност саопштењем у којем нигде није експлицитно навео да Поповићева ректорска функција не подразумева руковођење шкотским Универзитетом Сент Едруз, већ заступање студената

Шта повезује нобеловца Радјарда Киплинга, „монтипајтоновца” Џона Клиза и бившег „отпораша” Срђу Поповића? Одговор је: ректорска функција на најстаријем шкотском Универзитету Сент Ендруз, основаном далеке 1413. године, који је на Шангајској листи рангиран између 300. и 400. места. На први поглед, рекло би се – лепо звучи.

Поповић, који је оснивач НВО „Канвас”, баш на петак тринаести преузео је дужност ректора на коју је, иначе, изгласан још октобра прошле године. Али, датумска подударност с „баксузним даном” није разлог због којег је део јавности оштро реаговао на ову вест, сматрајући (с правом) да је доведен у заблуду. Јер, избор Поповића за ректора не значи да ће он бити на челу овог универзитета, нити ова функција носту исту тежину и одговорност као ректорска у Србији. Напротив, ректорска позиција у Великој Британији је, како наводе познаваоци области високог образовања, пандан студентском представнику – налик студенту проректору или председнику студентског парламента код нас.

До ове непрецизности, осим терминолошке различитости, довело је згодно прећуткивање и забашуривање правих надлежности које ће Поповић имати на поменутој дужности. Те информације су доспеле од „Канваса”, а медији су их просто пренели.

Да ли је и начин на који је „Канвас” објавио ову информацију био „креативна тактика”, пропуст да се прецизира нешто што чланови ове НВО (али не и јавност) подразумевају или можда постоји проблем с преводом с енглеског језика, покушали смо да сазнамо и од ове организације. До закључења овог броја нисмо добили одговоре на мејлове које смо им послали.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here