На Kосово извозили месо старо 12 година

Поделите:

Власти у Белгији затвориле су кланицу која је фалсификовала податке о року трајања меса и у месне производе стављала кланични отпад. Погођено је неколико земаља – међу њима и Kосово.

Према Систему хитног упозоравања Европске уније за безбедност хране, скандалом су погођене Белгија, Холандија, Луксембург и Велика Британија. Медији извештавају да су велики трговачки ланци у тим земљама уклонили месо фиме „Вевиба“. Савезно министарство пољопривреде у Берлину је, на питање новинара „Оснабрикер цајтунга“, одговорило да, судећи према ономе шта је за сада познато, Немачка није погођена.

Kланица у Бастоњу пре неколико дана је затворена. Инспектори су из 2.000 палета с месним производима који су били спремни за транспорт, извадили 200 узорака – а од тога чак 133 нису била у реду. Углавном се ради „кланичном отпаду“ који је илегално обрађен у млевено месо, пишу новине у Белгији.

Током овог скандала откривено је и да је органски произведено меса наводно такође било помешано с месом произведеним на конвенционални начин.

Извоз на Kосово

Невероватно звучи следеће: месо које је 2004. године обрађено у кланици фирме „Вевиба“, наводно је извезено на Kосово дванаест година касније! То пише лист на фламанском „Хет Лаатсте Ниеуwс“.

Вец́ина етикета на паковањима „Вевибе“ била је поцепана, а година производње препознатљива само на неким етикетама. Према холандским новинама „Тагесцајтунг“, Инспекција за храну на Kосову је 2016. на то упозорила Белгијску агенцију за безбедност ланца хране (Афсца). Белгијско правосуђе је додуше покренуло истрагу, али је претрес извршен тек крајем фебруара.

Ризик по здравље?

Један професор са универзитета у Генту у Белгији чије се име не наводи, за лист на фламанском је објаснио да „замрзавање меса током периода од 12 година не мора да представља ризик по здравље“. Међутим, да би се избегла чак и најмања опасност, хлађење не сме да се прекида и месо мора стално да буде на температури од минус 18 степени Целзијуса.

Овај случај подсећа на скандал са фипронилом у јајима прошлог лета. Тада се такође сазнало да су белгијске власти дуго знале за контаминацију јаја пестицидима. И тада је првобитно речено да је погођен само мали број земаља – међу којима није Немачка – да би се касније испоставило да су широм Европе – па и у Немачкој – у продаји били милиони потенцијално контаминирах јаја.

 

Дојче веле

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here