Na Kosovu ima tek oko MILION Šiptara!

Podelite:

Zvanični podaci po kojima na Kosovu živi oko 2 miliona stanovnika od kojih 90% čine Šiptari više ne predstavljaju relevantnu statistiku.

Ni sami Šiptari ne veruju u ove podatke. Broj izašlih na birališta u Prištini i na celom Kosovu i Metohiji je duplo manji no što bi trebalo da tamo ima oko 2 miliona stanovnika.

Masovni egzodus Šiptara koji je pokrenut 2015. godine do sada je svake godine otpremio oko 135 000 Šiptara sa Kosova u pravcu Zapadne Evrope, pre svega Nemačke, Austrije i Švajcarske. Egzodus traje nesmanjim tempom do danas. Procene prištinskih medija su da se dnevno oko 500-600 ljudi svaki dan iseljava sa Kosova.

Razlozi za iseljavanje Šiptara sa Kosova su pre svega ekonomske prirode ali i politička nestabilnost.

Udruženje “Majka Tereza” koje deluje na Kosovu procenilo je da 18% stanovništva živi u ekstremnom siromaštvu a 27% na ivici siromaštva, ukupno 44% stanovništva bukvalno “nema ‘leba da jede”.

Mobilna telefonija na Kosovu čiji podaci su pouzdaniji od državnih, ukazuje na činjenicu da mobilnih pretplatnika ima oko 1,79 miliona, što je približno broju stanovnika po poslednjem zvaničnom popisu iz 2013. godine. Kada se uzme u obzir da fiksnih telefona dolazi oko 4 na 100 stanovnika na Kosovu jasno je da najveći deo stanovništva koristi mobilne telefone.

U Srbiji je broj mobilnih telefona 9344977, dok je broj stanovnika 7040272, a fiksna telefonija je zastupljena sa 40% što je deset puta više nego na Kosovu.

Samo na osnovu ovih podataka može se proceniti da broj stanovnika na Kosovu ne prelazi više od 1,2 miliona. Kada se oduzmu manjinske etničke skupine, kao što su Srbi, čiji se broj procenjuje od 80 000 do 150 000, zatim Aškalije, Goranci, Turci i drugi, dolazi se do podatka da je broj Šiptara na Kosovu približno milion ili preciznije između 900 000 i 1,1 milion.

 

Podelite:

9 Komentari

  1. Pa jel rekao prvi Dejan Lučić da ih ima 800.000 vidi se po brojnu mobilnih korisnika. Kosmet se prazni, biće kao ruski Sibir, samo srpski.

  2. Hm,hmm…skloni su,da jednom licu,izdaju dve licne karte,u razlicitim mestima pa to sve ulazi u ” popis”,a neki imaju dva tri mobilna,jedan za privatno,jedan za sluzbeno i slicno,a,realno je do 800.000, sas sve gastarbajterim.

  3. Braćo, kako vam stvari lako promiču. Red bi biio da redakciя “Vidovdan” okrene prase, a od Vuleta piroćanski špricer, pola knjaz pola voda.Zašto Vule koii e povod? Pa bre u Prištinu održana parada ponosa, a vi ni kokošku da očerupate. Sramota do neba.Kada i kada e Vule ovde pisao.”Živela Imperiя!” Da ostaše komunisti eto ih do Niša. Crnu džigericu uveče potopi u koka – kolu, ima da e nema. Я imam uredne statističke podatke o Kosmetu za ovih dvadesetak godina okupacie, pamet da stane a statistika mnogo moćna nauka. Ali braćo, moя e procena da e vas oko 80% na ovom saйtu hipnotisanih rusofila koii se nadaю u malog Ramba. Moe mislenie da od toga nema ništa, prdile zrele opadale zelene, srljamo u novi problem.

  4. Bože mili ima li rižnijeg naroda na svetu od ovih Šiptara?
    Kao da ih majka rođena abortirala, ako je uopšte i ona bila ljudska vrsta.
    Oni iz filma “Pogrešno skretanje” su lepota prirode za ove.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here