NA OVO SE ČEKALO 38 GODINA: CIA objavila SUPERTAJNI dokument o smrti Josipa Broza Tita!

Podelite:

CIA je dokument objavila na Tviteru!

Na Twitteru američke američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), pojavila se neobična objava. Uz tekst “Muzejski artefakt nedelje – obaveštenje FBIS-a (Foreign Broadcast Information Service – CIA-ina interna informativna služba), kojom se objavljuje smrt predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.”

Kvaka je u tome što se iznad vesti o Titovoj smrti, kao izvor navodi Radio Bukurešt, od kojeg su navodno preuzeli vest 4. maja 1980. u 19:00 sati po lokalnom vremenu. To je dokaz da greše i najveći jer ovu su vest jedino mogli preuzeti od Radio Beograda, ali neko od operativaca je pobrkao dva glavna grada dve susedne države. U daljjem tekstu piše isto ono što su prvi čuli građani bivše države i što je 4. maja 1980. prvi pročitao u direktnom televizijskom prenosu Miroslav Lilić, tadašnji voditelj središnjeg Dnevnika Televizije Zagreb.

“Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije javljaju radničkoj klasi, svim građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije da je umro drug Josip Broz Tito, predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i KPJ.” Inače, američke tajne službe su navodno bile uverene da Tito nije bio “pravi” Tito, a tu priču im je ispričao Marijan Džon Markul u njihovom losanđeleskom uredu.

 

 

Markul je tvrdio da čovek koji se tada predstavljao kao maršal Josip Broz Tito zapravo nije pravi Tito. To je ruski agent koji je preuzeo Titov identitet nakon što je pravi Josip Broz nestao u Rusiji 1937. godine, stoji u FBI-jevoj belešci s početka maja 1955. godine. Marijan Markul rođen je u Livnu 1909. godine, u SAD se doselio 1936., a državljanstvo je dobio nakon što je dve godine služio u američkoj vojsci.

Markul je tvrdio da je krajem dvadesetih godina prošlog veka razgovarao s pravim Titom u Jugoslaviji, a nedugo nakon “nestanka” opet su se sreli, ali ovog puta u Parizu. Drugi sastanak s Titom 1953. godine Markul je imao u Zagrebu. Ovog puta Marijana i njegovu suprugu Ingrid, “maršal je gotovo u potpunosti ignorisao”. Osim toga, Markul je FBI-evcima ispričao da je “pravi” Tito ostao bez kažiprsta i srednjeg prsta, te da je bio blag i imao tuberkulozu, dok je ovaj Tito govorio odrešito. Markula je najviše začudilo kako je Tito znao da svira klavir jer je bio uvjeren da onaj prvi Tito to nije imao gde da nauči.

U svakom slučaju, smrt Josipa Broza Tita ođeknula je u celom svijetu, a koliki je uticaj imao, najbolje govori njegova sahrana na koju su stigli svi najveći svetski državnici, od ruskog predsjednika Leonida Brežnjeva, do indijske premijerke Indire Gandi, engleske Margaret Tačer, zatim italijanski predsednik Sandro Pertini, nemački kancelar Hans Ditrih Genšer, pa do svih predsednika zemalja nesvrstanog pokreta, ukupno više od 300 državnika i delegacija, i desetak kraljeva i članova kraljevskih porodica. Titove smrti prisetila se njegova unuka, pozorišna rediteljka Saša Broz.

– Već to poslednje leto često se žalio da se ne oseća baš dobro, a i bio je nekako tiši nego pre – ispričala je jednom prilikom.

– Nije ga veselilo putovanje na Kubu jer je smatrao da će mu to biti vrlo naporno… On je izrazito zabranio moje posete u bolnici. Roditelji su mi to posle objasnili da je jednostavno želeo da ga pamtim onakvog kakav je bio… – ispričala je. – Pamtim samo da sam ga molila da mi s Kube donese lutku malog crnca i kako sam mu detaljno objašnjavala kako želim da lutka izgleda i šta bi trebalo da ima odeveno. U trenutku Titove smrti Saša je bila kod kuće sa majkom i bratom.

– Nekoliko sati prije nego što je deda umro, po mog tatu Mišu je došlo službeno vozilo kojim je otišao u KB Ljubljanu. Kada je nekoliko sati kasnije zazvonio telefon, mama se javila i odmah je počela da plače. Brat i ja smo znali zašto. Na upit kako se njen otac nosio s tugom, Saša kaže: – Tata je bio silno žalostan, ali se dostojanstveno nosio s boli, kao uostalom i čitava porodica.

Poslednje mesece života Tito je proveo u bolnici u Ljubljani. Njegov lični batler, a danas kuvar, Slovenac Joža Oseli priča: – Mi smo se brinuli o ishrani za predsednika i llekarski konzilijum. Moja supruga Metka se brinula za njegovu ishranu. Imate i danas zapisano koliko je kašika pojeo za svaki obrok, jer se sve merilo u kalorijama. Kad nije više išla normalna hrana, dobili smo tu hranu iz NASA-e iz Amerike, konzerve za astronaute, a onda se, na kraju, prešlo na infuziju.

 

 

 

 

Podelite:

1 komentar

  1. Stalno iste priče. Te nije pravi Tito, te jeste, te prst, kažiprst, prsten i svašta nešto…
    Ako nekoga zanima kako se podvarak našao na meniju broda kojim je Tito putovao, mogu objaviti, kao anegdotu, sem ako vlada netrpeljivost pa nekoga iritira.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here