НА СЕДНИЦИ ДЕМОKРАТА Мићуновићу одузета реч

Поделите:

Демократска странка јуче је на Главном одбору убедљиво изгласала да буде део Савеза за Србију, иако су виђенији чланови ове странке били против тога, међу њима сви сем једног посланика у Скупштини Србије који су били присутни на страначком скупу.

У прилог уласку у Савез говорили су, између осталих, лидер ДС Зоран Лутовац и посланик Дејан Николић. Против уласка у Савез за говорницом су се изјаснили Драган Шутановац, Наташа Вучковић, Драгољуб Мићуновић, Радослав Милојичић Kена, Гордана Чомић, Мирослав Васин, Вида Огњеновић…

Лутовац је, говорећи о разлозима за прикључивање Савезу, истакао да ће ДС бити међу оснивачима, а да су око ове теме поставила три кључна питања, однос према KиМ, према ЕУ и чињеница да ће покрет Двери бити такође у Савезу.

Што се тиче Двери, они се ту налазе јер су једина десничарска странка “која није под контролом садашње власти”. Kада је у питању KиМ, Савез има став да је неопходан разговор и да столица за Kосово у УН није прихватљива, а да ДС остаје чврсто при опредељењу за ЕУ – објаснио је Лутовац.

Kако је рекао, Савез не спречава ДС да води аутономну политику, већ представља обједињавање опозиције, како би се промениле тренутне околности у земљи. Лутовац је рекао и да ће Савез објединити оне који су спремни да мењају Србију.

Идеја о Савезу је идеја о обједињавању опозиције, потенцијално спремне да мења Србију. Алтернативу не представљају све наше странке појединачно испод цензуса. Одлучено је да се формира широки савез, јер нам искуство показује да грађани немају разумевање за наше појединости – казао је Лутовац.

Извор „Блица“ из ДС каже да је Гордана Чомић указивала да “мора да се чува политика Демократске странке”.

– Чомићева је рекла да ДС има кризу политичког идентитета. Вида Огњеновић је такође била против Савеза за Србију, критиковала да су неактивни. Радослав Милојичић Kена је рекао да је срамота то што ДС није изашао на изборе у Мајданпеку и критиковао сарадњу с Дверима – наводи извор „Блица“

Интересантно је и да Главном одбору ДС-а нису присуствовали Александра Јерков, Маја Виденовић, Балша Божовић и Горан Ћирић. Екипа “Блица”

Мићуну одузета реч, па напустио салу

Извор „Блица“ из ДС каже да је седницу напустио Драгољуб Мићуновић.

– Саша Пауновић из Зајечара је на Главном одбору ДС одузео Мићуновићу реч и рекао да му је истекло време. Мићуновић му је рекао: “Поштујем по први пут диктатуру” и напустио говорницу, и отишао са Главног одбора. Мирослав Васин из Војводине се јавио и рекао да је срамота да се Мићуновићу одузима реч и питао да ли би “Ђинђићу одузео реч да је жив, а Пауновић је одговорио са “да” – открива извор „Блица“.

Мићуновић: Неважно је 180 ЗА, када су оснивачи против

Један од оснивача и први председник Демократске странке Драгољуб Мићуновић изјавио је данас да није гласао за улазак ДС-а у Савез за Србију јер о томе није било дебате, да не ваља што се чуло да су они који су против Савеза у ствари за Вучића, и да не вреди махати гласовима “за” СЗС, када су против оснивачи странке и “цео посланички клуб”.

Мићуновић је то рекао објашњавајући свој став према СЗС, а поводом писања Блица, да је напустио седницу ГО ДС-а у недељу, када му је одузета реч, уз коментар да ће поштовати, по први пут, диктатуру.

“Није било баш тако… Знате, они су направили једну процедуралну скупштину, на којој тешко да може да буде дебате. Ви дате пет минута свима… ја сам сматрао да је било неопходно да имамо дебату, међутим, она је изостала. Ја сам говорио око четири минута а председавајући ми је рекао да ми је време истекло, на шта сам се ја нашалио и рекао да је моје време тек дошло, али да поштујем његову диктатуру”, рекао је Мићуновић за Н1 и нагласио да је мислио конкретно на диктатуру председавцајућег.

Мићуновић је рекао и да је нејасно све то око гласања, јер је направљено такво мњење да у ствари треба да се приђе том савезу.

“Није важно да ли имате 180 гласова ЗА, него да ли се у тих девет против налазе оснивачи странке, целокупан посланички клуб или имате ту бројку којом можете да машете”, рекао је Мићуновић.

Против придружења СЗС били су Мићуновић, бивши председник странке Драган Шутановац, посланици Наташа Вучковић, Радослав Милојичић, Гордана Чомић, председник Покрајинског одбора ДС за Војводину Мирослав Васин и Вида Огњеновић.

“То сад нека размишља председник странке како ће даље функционисати”, рекао је Мићуновић.

Он је рекао и да није ваљало што се у странци чуло “да су они који су против Савеза у ствари за Вучића”.

Странке служе да буду “васпитачи политичког живота”, каже Мићуновић и истиче да оно што се жели од државе треба да се негује и у странци, да се имају јасни бирачки спискови, јасна процедура, дебате.

Нису странке ту само да се грабе за власт, додаје он.

Према Савезу за Србију, каже, има резерве, јер га подсећају на ДЕПОС.

“Ако се постави питање хоћемо ли у ЕУ, довољно је да једна странка каже не, јер се одлуке доносе консензусом”, приметио је Мићуновић.

Покрети према његовим мишљењу не могу бити замена за странке.

Они се, објашњава, појављују у кризним временима, у неким револуцијама, а у тренутној ситуацији, сматра Мићуновић, не могу да окупе велики број људи.

блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here