Нација у рату са собом

UNITED STATES - June 12: An American flag that circles the Washington Monument is seen split nearly in two June 12, 2018. (Photo By Sarah Silbiger/CQ Roll Call)
Поделите:

Америка је у тој мери подељена да се без проблема може рећи да у њој траје грађански рат без оружја. Може ли таква нација опстати?

Председник Доналд Трамп је одлучио да прекине сарадњу са оним што – не без разлога – види као заверу на Белтвеју која жели да га уништи. „Суочени смо са свим тим судским позивима“, рекао је Трамп у среду. „Не ради се о непристрасним људима; демократе се спремају да победе 2020. године“.

Зато је Пореска служба управо пропустила рок дат од стране Одбора за порезе Представничког дома за достављање Трампових пореских пријава. Зато ће се Бела кућа позвати на привилегије извршне власти како би Одбору за правосуђе Представничког дома ускратила приступ бишем саветнику Беле куће Дону Мекгану, који је 30 сати био испитиван од стране тима Роберта Малера. Зато Департман правде Одбору за надзор не жели да уступи судске документе који се тичу одлуке о укључивању питања статуса држављанства на попису 2020. године.

НЕКА ОДЛУЧИ НАРОД
Широм престонице се подижу фигуративне барикаде, као што су се подизале стварне током 1960-их и 1970-их. Још једном, ради се се о питању ми против њих. Свестан нове реалности, Трамп као да жели да каже:

Ове истраге Дома стварају огроман политички напад који, у дослуху са непријатељским медијима, хоће да уништи моје председниковање. Ми не намеравамо да учествујемо у нашем сопственом уништењу. Ми нећемо играти нашу наметнуту улогу у овој замишљеној фарси. Одолеваћемо њиховим судским позивима све до новембра 2020. године. Нека народ онда одлучи о судбини и будућности Трамповог председниковања, али и о судбини Дома којег тренутно предводи Ненси Пелоси.

У одговору на Трампово прибегавање стратегији тоталног отпора, Џералд Коноли је рекао: „Поштовање граница ваше гране власти, поштовање улога других грана власти је својеврсно гориво уз помоћ којег ради цела машинерија. Ако нема тог уља, машина ће се покварити. А ја дефинитвно мислим да се овде ради управо о томе“.

Коноли не греши. Али неопходно узајамно поштовање између демократског Дома и републиканске Беле куће једноставно не постоји. Оно се одавно изгубило. Кампања за изборе 2020. је у току. А улози су огромни. Нису у игри само прва и друга грана власти, већ и трећа, Врховни суд. Многе демократе, одбијајући да прихвате успех 50 година дугог настојања конзервативаца да се домогну суда, одлучне су да на тај успех одговоре тиме што ће проширити укупан број судија и на нова места поставити либерале.

Протест либералних активиста против именовања конзервативног судије Брета Каваноа за судију Врховног суда САД

Због републиканаца који су победили у два циклуса председничка избора у претходних 20 година са мањим укупним бројем гласова, демократе су такође решене да измене устав и укину Електорски колеџ. Не само бивши осуђеници, већ и преступници који се налазе у затвору сада морају имати право гласа, каже Берни Сандерс, чак и ако то важи за бомбаша са Бостонског маратона.

Према Сандерсовој реформи, ако вас неко убије, он и даље има право на гласање. Право гласа је очигледно светије од права на живот. Уистину, ово је сакрализовање демократије.

Трампово пркошење судским позивима од стране Представничког дома ће запалити његову његову базу, која свет види онако како га он види и која никада није успела да разуме оно што је председник Џералд Форд ценио као „политику компромиса и консензуса“.

Шта год да мислите о „шаци јада“ (deplorables), они нису глупи. Они не верују да су људи који их зову расистима, сексистима, нативистима и фанатицима њихови пријатељи или само колеге са другачијим политичким или идеолошким ставом.

ИДУЋИ КА ИМПИЧМЕНТУ
Трампово пркошење судским позивима ће, међутим, приморати умереније демократе да се придруже милитантима у позивању на саслушање о импичменту у Одбору за правосуђе Представничког дома, ка чему се ми сада крећемо.

Медији већ балаве због могућег обарања председника којег су више презирали од својих архинепријатеља у 20. веку – Џоа Макартија и Ричарда Никсона. А медији ће наградити оне који се придруже позиву за импичмент.

Ове недеље се још двоје демократа, укључујући и сенаторку Камалу Херис, укључило у трку за председника. Ускоро ће Дом капитулирати пред заглушујућом буком и стампедо ће кренути. Да ли је то проблем за демократе?

Покушај се пониште избори 2016. године и уклони председник који има страствену подршку трећине нације засигурно ће поделити базу Демократске партије, као што ће сигурно ујединити републиканце. Ако би импичмент успео, рана која би тим чином била нанесена америчкој политици би захтевала године за излечење. Међутим, на дуже стазе, питање које се данас поставља односи се на дугорочно здравље саме републике.

Америци сигурно не недостаје разноликост. Њена разноликост – расна, религијска, културна, етничка, идеолошка, политичка – је видљива и стално расте. Оно што недостаје јесте подразумевајуће јединство.

Национални споменик Маунт Рашмор у америчкој савезној држави Јужна Дакота са ликовима четворице председника САД

Штавише, ако говоримо о странкама, утисак је да код демократа постоји већи степен расне, културолошке, религијске, етничке и идеолошке подељености него што је то случај у Републиканској странци, која је наводно погођена неизлечивом и смртоносном болешћу трампизма.

Питања која поставља садашње стање у нашој политици, а која би без проблема могла бити описана као амерички грађански рат без оружја, су следећа:

Како тако подељена нација може деловати јединствено у свету? А ако не може бити јединствена пред светом, колико дуго ће остати велика нација?

 

Превео Радомир Јовановић

Нови стандард

Извор Buchanan.org

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here