НАДА ЗА ЗАДУЖЕНЕ У “ШВАЈЦАРЦИМА”: Отпис за кредите до 50.000?

Поделите:

Ни други састанак између задужених у швајцарској валути и банкара није донео очекивано решење. Банкари нуде “брисање” дела главнице, али до одређене границе. Подразумевају помоћ државе

ЗАДУЖЕНИ у “швајцарцима” очекивали су у понедељак бар оквирно решење свог проблема, али други састанак са банкарима, под патронатом државе, није био успешан. Банкари, како незванично сазнајемо, “рачунају” на отпис дела главнице, али то не нуде свима. Главница би била смањена онима коју су узели до 50.000 евра, што је око 70 одсто задужених. Банке су спремне да на себе преузму део тог трошка, уколико и држава то учини.

У решавању овог проблема, банке рачунају на значајну финансијску “инјекцију” од државе. Од око 100 милиона евра очекиваног “трошка”, држава би покрила до 30 милиона, а остатак саме банке. Задужени се, међутим, питају шта ће бити са дуговима оних који су узели тек неколико стотине евра већи кредит. Да ли ће и они моћи да добију право на отпис дела главнице до “границе” које су банке предложиле, односно до 50.000 евра.

У Србији се тренутно отплаћује 16.800 кредита индексираних у швајцарској валути. Последњи доступни подаци о стамбеним кредитима у францима су из јануара 2018. године, када су отплаћивана 17.684 оваква кредита, са преосталим дугом од 77 милијарди динара, односно 650 милиона евра.

Тада је Кредитни биро објавио да је највише стамбених зајмова у “швајцарцима”, чак 61,9 одсто, узето у висини од један до пет милиона динара, што је према тадашњем курсу, до 42.000 евра. Око петине укупних кредита у “швајцарцима” узето је у већој вредности – од 42.000 евра до 84.000 евра. Број кредита изнад тог износа је 1.280.

У Удружењу CHF нису желели да износе детаље састанка, нити да коментаришу “зацртавање” границе за делимични отпис дуга на износ зајма од 50.000 евра.

– Чекамо да банке дају свој предлог закона, онако како га они виде. И још није извесно да ће се постићи сагласност за неку коначну верзију закона – прокоментарисала је кратко по окончању састанка у понедељак за “Новости” Јелена Павловић, чланица Управног одбора Удружења CHF.

Нови састанак, када Удружење добије детаље банкарског предлога овог законског решења, биће заказан за данас по подне или сутра ујутру.

СВАКО МОЖЕ ДА ТУЖИ

СИСТЕМСКО решење, које би кроз најављени “лекс специјалис” решило проблем задужених у швајцарским францима не би требало да спречи било ког дужника да, уколико сматра да треба – тужи банку. За то су се, од старта, залагали и представници задужених. Колико је то по вољи банака, и како ће да изгледа коначна верзија специјалног закона, тек остаје да се види наредних дана.

Novosti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here