Najbolji drug podigao spomenik junaku s Košara

Podelite:

Slavoljub Pavlović, najbolji drug Ivice Petkovića, stradalog u odbrani karaule Košare, podigao je spomen ploču stradalom prijatelju u blizini Prokuplja.

U prisustvu predstavnika Grada Prokuplja, Vojnog sindikata Srbije, drugova iz brigade, predstavnika škole, rodbine, prijatelja i brojnih meštana u prokupačkom selu Bajčince, na zgradi Osnovne škole otkrivena je Spomen – ploča poginulim junacima sa Košara iz tog mesta.

Spomen ploča je posvećena poručniku Ivici Petkoviću pripadniku 125. motorizovane brigade i Radiši Ivkoviću, komandiru policije u Boru, palim u bici za Košare 1999. godine braneći granicu Srbije.

„Odobrili smo postavljanje spomen ploče na školskoj zgradi, koja je time oplemenjena, jer je sada deo spomenika veličanstvene hrabrosti i požrtvovanosti u borbi za slobodu, kazao je Saša Jovović, direktor prokupačke Osnovne škole „Milić Rakić – Mirko“ u čijem sastavu radi četvororazredna škola u Bajčincu.

Spomen obeležje je otkrio i donirao Slavoljub Pavlović, najbolji drug Ivice Petkovića.

– Tu, ispred ove škole smo svi odrasli. Tu se fudbal igrao, odmalena smo se igrali, družili. Odavde je sve počelo. Zato je ovde i ta ploča. Nas dvojica smo prijatelji oduvek. Zajedno smo bili i u 63. padobranskoj brigadi. Delili smo i dobro i loše. – priča Slavoljub Pavlović, ivičin prijatelj iz detinjstva.

Prilikom otkrivanja spomen obeležja o poginulim junacima su govorili borci sa Košara sećajući se njihove hrabrosti i požrtvovanja kojom su spasili živote mnogim vojnicima.

Prvi u svemu, pa i u smrti

Ivica je pre angažovanja u 125. motorizovanoj brigadi u Mitrovici bio pripadnik 63. padobranske brigade. Sa tom jedinicom je učestvovao u ratnom dejstvu i tamo ga ljudi pamte kao hrabrog i dobrog druga.

– On je poginuo 16. aprila, a ja sam saznao 19. aprila, kada je moja jedinica stigla na Košare. On je poginuo na Maja Glavi. Poginuo je od snajperskog metka. Hteo je da baci bombu na šiptarski rov. Prišao je dosta blizu, bukvalno je dopuzao do samog rova i snajper ga je pogodio u oko. Nisu mogli da ga izvuku odmah. Taj jedan njegov dobar drug uspeo je da ga izvuče s položaja. Način na koji je poginuo je stvarno herojski. Svi njegovi vojnici kažu da je bio izuzetan čovek. Prvi. Uvek napred. Tako je i poginuo. A takav je bio i u životu. U svemu je bio prvi! – priča Slavoljub.

– Prvi u pesmi, prvi u tuči, prvi da pomogne, srčan, hrabar, jednom rečju – ljudina! On je bio pravi drug i prijatelj. Takvog ćemo ga se uvek i sećati – dodaje Slavoljubova supruga Silvana.

Izvor: MondoTopnovosti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here