Најбољи млади научник на свету поручио вршњацима да остану у Србији

Поделите:

На Форуму младих научника у Нишу, који је посетио и амбасадор Мексика, младима је о свом истраживачком искуству и “трновитом путу до успеха” говорио 20-годишњи Ђорђе Огризовић, кога је светска организација за заштиту интелектуалне својине из Женеве прогласила најбољим младим научником на свету. Иако планира да део школовања проведе у иностранству, каже да ће се вратити у Србију, што препоручује и својим вршњацима.

Млади ученици и студенти су од Огризовића могли да чују како је бавити се науком у Србији, а иако признаје да му је у почетку било тешко, бројне награде и успеси су га мотивисали да не одустаје.

Kаже да бављање науком није лак посао, а осим проблема “који захтевају системско решење”, није наилазио на велике препреке, те поручује младима да није тачно да само у иностранству могу да се баве науком.

Увек има простора да се све то унапреди, али ето та основа, а то је Центар за таленте који нас младе спаја са научницима, професорима и истраживачима је веома јака и сви ти наши научници су стварно расположени да помогну и они својим радом стварно и показују да је могуће бавити се науком у Србији, да је могуће да изведете истраживања са којима можете да будете конкурентни свуда у свету – прича Огризовић.

Огризовић је на првој години студија инжењерства заштите животне средине на Технолошко-металуршком факултету у Београду, а планира да мастер или докторске студије заврши у иностранству, да би се након тога вратио у Србију и једног дана помагао младима да се баве науком.

Мислим да је у неком периоду живота увек добро отићи на део студија у иностранство, прво да би се изменила искуства, да бисте стекли нове контаке, јер живимо у свету где је апсулутно повезаност са свима нужна и без тога се не може, а поготово у бављењу науком када је веома битно да своје идеје делите, представљате истраживања и чујете савете других људи – додаје млади научник.

Младима поручује да је важно да се баве науком, јер она испуњава и може да користи и вама и вашој околини, а саветује их да буду упорни, јер увек постоји начин да се дође до циља.

Од републичке награде из историје до најбољег младог научника на свету
Пре конференције Огризовић је поменуо да га за Ниш вежу лепе успомене зато што је “једну четвртину Нишлија”, јер му је дека са Суве планине. Осим тога, Ниш му је био “одскочна даска” на путу до успеха, како каже, јер је ту освојио прву награду у животу – прво место на републичком такмичењу из историје.

Са друштвених наука је прешао на природне у гимназији, додаје, а посветио се заштити животне средине и прерадом вода у оквиру Истраживачке станице “Петница”. Његова истраживања су представљена на две светске конференције младих научника – 2016. у Румунији и 2017. у Штутгарту, где је освојио златне медаље за пројекте пречишћавања отпадних вода.

Онда је крајем 2016. уследила и највећа та награда Завода за заштиту интелектуалне својине Србије и светске организације за заштиту интелектуалне својине из Женеве, та ласкава титула најбољег младог научника. Али ја морам да кажем да се ја са њом не слажем зато што сам ја награђен за то једно истраживање, а свакако имам много много простора где могу да напредујем у будућности – прича млади научник.

Награде га мотивишу да настави да истражује, како каже, али и обавезују да помогне онима који почињу да се баве науком, као што су њему помагали.

Најбољи млади научник на свету је ове године добио и Светосавску награду, коју додељује Министарство просвете, а од прошле године је и њихов стипендиста.

Више од 300 Нишлија на Форуму младих научника
На Форуму младих научника који је одржан на нишком Универзитету, где је Огризовић мотивисао Нишлије да се баве науком, присуствовало је преко 300 људи, а како каже идејни творац Јован Милић, ова манифестација је постала значајна за Ниш, јер млади могу да стекну неке нове идоле и добију жељу да се баве истраживањем.

Чињеница је да наука није толико популарна међу младим људима, али се ми трудимо и имамо много појединаца који желе да то промене и на неки начин подрже младе таленте и да се они мало више цене у нашој држави. Подсетио бих да смо након првог Форума обезбедили месечне картице за сиромашне ђаке и студенте. Kада решимо прво та егзистенцијална питања за младе талнте и научнике, верујем да ће бити много више младих људи који ће се бавити науком у Србији – прича Милић.

Гости на конференцији били су и представници мексичке Амбасаде, а како је истакао амбасадор Марко Антонио Гарсија Бланко, Мексико подржава све културне и просветне активности у Србији, те су са задовољством прихватили да нишким ученицима представе какве су могућности студирања у овој латинској земљи.

 

 

Јужне вести

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here