Најчешћа тетоважа Михаиловић Дража!

Поделите:

Од свих тетоважа које Срби стављају по себи најчешћа је она са ликом првог српског герилца у окупираној Европи Драгољуба Драже Михаиловића.

Тетовирање у Србији први већи замах добија деведесетих година. Слика сидра, плавим мастилом исписано ЈНА или портрет жене, најчешће тетоваже до тада, полако су одлазили у заборав и место препустили другим мотивима који ће почети да се налазе на мишицама, грудима, ногама…

– Спрега криминила и турбо-фолк културе је преко ноћи извршила геноцид над дотадашњим друштвеним културним обрасцем, а са собом је донела и масовнију појаву тетоважа. Преко тетоважа су се препознавале читаве криминалне групе и појединци умешани у неморалне послове. Сетите се да је заштитни знак припадника ЈСО била истетовирана ружа на врату – каже социолог Матић.

Ипак, у првим годинама 21. века, тетоваже у нашем друштву су добиле комерцијалну ноту, а тату мајстори, који су до тада сматрани маргиналним слојем друштва, преко ноћи су постали уметници. Тетоваже икона, манастира, српских царева и других националних мотива, који су били омиљени избор деведесетих година прошлог века, и данас имају статус најпопуларнијих. Посебно су ови симболи били заступљени код фудбалера.

– Копирајући колеге са Запада, фудбалери из домаћих лига пренели су овај тренд и на широке народне масе – каже Слободан, један од првих престоничких тату мајстора.

Сликама по телу су прво заразили навијаче, који су били моје најредовније муштерије, а потом се ова уметност пребацила и на улице.

На ред су затим дошли мотиви источњачке културе. Почетна еуфорија за трибалима, брзо је замењана попкултурним симболима. Галопирајућа глобализација, која је у наше домове улазила кроз наметнути културни модел Америке и те како је имала утицај на популаризацију тетовирања, али и онога шта се тетовирало.

Неретко се дешава да муштерије траже да њихова рамена украшавају спортисти, глумци, певачи. Актуелне политичаре нико не „носи“.

– Али и даље се траже Милошевић, Тито и Дража – прича Влада. – Долазило је неколико Американаца и поручивали су НАТО симболе. Није ми свеједно, али ако си профи радиш и тачка. Један Хрват је дошао и тражио шаховницу. Типична провокација, могао је то у Хрватској да уради где хоће, али он баш запео у Београду.

– Једна девојка је тражила да јој на интимном делу истетовирам “Добро дошли у Лас Вегас, сваки хиљадити добија”. Данас клијетни често траже да њихова рамена украшавају спортисти, глумци, певачи, из западних земаља, али мислим да су без премца национални симболи попут цркава, светаца, манастира са Косова, застава, историјских личности попут цара Душана, Драже и других четника. Приметио сам да актуелне политичаре више нико не тражи. Чак, ето, ни Александра Вучића – каже тату мајстор Влада из “БГ Инка”.

ИНЦИДЕНТ У ХРВАТСКОЈ ЈЕДНА вест из 2004. године данима је забављала јавност Србије. МУП Републике Хрватске забранио је кошаркашу Партизана Милану Гуровићу улазак у Хрватску зато што на рамену има истетовираног четничког вођу Дражу Михаиловића, што је протумачено као подстицање мржње или насиље на темељу расне, националне или верске припадности.

Новости

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here