Najčešća tetovaža Mihailović Draža!

Podelite:

Od svih tetovaža koje Srbi stavljaju po sebi najčešća je ona sa likom prvog srpskog gerilca u okupiranoj Evropi Dragoljuba Draže Mihailovića.

Tetoviranje u Srbiji prvi veći zamah dobija devedesetih godina. Slika sidra, plavim mastilom ispisano JNA ili portret žene, najčešće tetovaže do tada, polako su odlazili u zaborav i mesto prepustili drugim motivima koji će početi da se nalaze na mišicama, grudima, nogama…

– Sprega kriminila i turbo-folk kulture je preko noći izvršila genocid nad dotadašnjim društvenim kulturnim obrascem, a sa sobom je donela i masovniju pojavu tetovaža. Preko tetovaža su se prepoznavale čitave kriminalne grupe i pojedinci umešani u nemoralne poslove. Setite se da je zaštitni znak pripadnika JSO bila istetovirana ruža na vratu – kaže sociolog Matić.

Ipak, u prvim godinama 21. veka, tetovaže u našem društvu su dobile komercijalnu notu, a tatu majstori, koji su do tada smatrani marginalnim slojem društva, preko noći su postali umetnici. Tetovaže ikona, manastira, srpskih careva i drugih nacionalnih motiva, koji su bili omiljeni izbor devedesetih godina prošlog veka, i danas imaju status najpopularnijih. Posebno su ovi simboli bili zastupljeni kod fudbalera.

– Kopirajući kolege sa Zapada, fudbaleri iz domaćih liga preneli su ovaj trend i na široke narodne mase – kaže Slobodan, jedan od prvih prestoničkih tatu majstora.

Slikama po telu su prvo zarazili navijače, koji su bili moje najredovnije mušterije, a potom se ova umetnost prebacila i na ulice.

Na red su zatim došli motivi istočnjačke kulture. Početna euforija za tribalima, brzo je zamenjana popkulturnim simbolima. Galopirajuća globalizacija, koja je u naše domove ulazila kroz nametnuti kulturni model Amerike i te kako je imala uticaj na popularizaciju tetoviranja, ali i onoga šta se tetoviralo.

Neretko se dešava da mušterije traže da njihova ramena ukrašavaju sportisti, glumci, pevači. Aktuelne političare niko ne „nosi“.

– Ali i dalje se traže Milošević, Tito i Draža – priča Vlada. – Dolazilo je nekoliko Amerikanaca i poručivali su NATO simbole. Nije mi svejedno, ali ako si profi radiš i tačka. Jedan Hrvat je došao i tražio šahovnicu. Tipična provokacija, mogao je to u Hrvatskoj da uradi gde hoće, ali on baš zapeo u Beogradu.

– Jedna devojka je tražila da joj na intimnom delu istetoviram “Dobro došli u Las Vegas, svaki hiljaditi dobija”. Danas klijetni često traže da njihova ramena ukrašavaju sportisti, glumci, pevači, iz zapadnih zemalja, ali mislim da su bez premca nacionalni simboli poput crkava, svetaca, manastira sa Kosova, zastava, istorijskih ličnosti poput cara Dušana, Draže i drugih četnika. Primetio sam da aktuelne političare više niko ne traži. Čak, eto, ni Aleksandra Vučića – kaže tatu majstor Vlada iz “BG Inka”.

INCIDENT U HRVATSKOJ JEDNA vest iz 2004. godine danima je zabavljala javnost Srbije. MUP Republike Hrvatske zabranio je košarkašu Partizana Milanu Guroviću ulazak u Hrvatsku zato što na ramenu ima istetoviranog četničkog vođu Dražu Mihailovića, što je protumačeno kao podsticanje mržnje ili nasilje na temelju rasne, nacionalne ili verske pripadnosti.

Novosti

Podelite:

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here