Најмлађа жртва НАТО Марка (2) убили у очевом загрљају!

Поделите:

Марко Симић најмлађа је жртва НАТО бомбардовања Југославије.
У наручју свог оца Владана, 31. маја 1999. године, око пола два по подне, у бомбардовању стамбене зграде Р-74 у Новом Пазару настрадао је двогодишњи Марко Симић, најмлађа жртва НАТО бомбардовања Југославије. Као и претходних година, рођаци породице Симић се присећају како је Марко само десетак дана пре погибије весело дувао свећице на рођенданској торти, трчкарао око куће и играо се.

– После шетње градом Владан и Марко су свратили до продавнице у тој згради, када је почео напад. У тренутку када је пала бомба, Владан је Марка држао у наручју, покушавајући да га заштити, али су заједно настрадали – с кнедлом у грлу причају рођаци.

Породица Симић и поједина удружења већ годинама предлажу да један од вртића у Новом Пазару понесе има по најмлађој жртви НАТО бомбардовања Југославије, али из локалне самоуправе још нема одговора.

Поред Марка и Владана, тог дана је настрадало још девет цивила – Марко Роглић, Драгица Биорац, Звездан Јањић, Дејан Милошевић, Миодраг Никић, Ђорђе Пантић, Голуб Ратковић, Радун Вранић и Драган Симовић, док је још двадесетак грађана Новог Пазара повређено. Осамнаеста годишњица НАТО бомбардовања стамбене зграде Р-74 у улици Стефана Немање обележена је паљењем свећа и полагањем венаца, а почаст настрадалим цивилима, поред њихових рођака,
одали су и представници локалне самоуправе, Војске Србије и полиције.

– Ова осамнаестогодишњица опомиње и подсећа да смо народ дубоког духа, велике културе, лепе земље, али и трагичне историје. Ни после свих ових година нисмо добили нити једну реч извињења, нити објашњење зашто је бомба бачена на стамбени објекат и цивиле – поручено је са помена.

Ало

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here