НАЈСРЕЋНИЈЕ СЕЛО У СРБИЈИ: Има 500 кућа, сви су запослени и сложни!

Поделите:

Обрађују свих 2.890 хектара земље, а у сваком од 500 домаћинстава бар по један запослени.

Добринци су село поред Руме, а прави су доказ да у малој средини може лепо да се живи.

У овом селу које се налази осам километара од Руме живе вредни и радни људи. За себе кажу да су добри и да је село добило име по њиховој доброти.

Има 500 домаћинстава, а у сваком неко ради и привређује.

Отварањем првог погона у селу, који ће се бавити производњом и прерадом поврћа, а чија ће изградња бити завршена следеће године, око 200 мештана наћи ће посао у њему, што ће допринети уговарању производње са пољопривредницима, али и бољем животном стандарду.

Од укупно 2.890 хектара у добриначком атару, нема ниједног педља земље који није обрађен. Поред производње лубеница, по чему су надалеко познати и што промовишу кроз сеоску “Бостанијаду”, они сеју још и диње, краставце, парадајз. Неки су чак и рекордери у повртарској производњи.

– Ми имамо развијено тржиште по кућама. То су дугогодишњи купци, који знају да узимају квалитетну робу. Наравно да су велика улагања у производњу, јер, примера ради, за хектар лубеница, од семенки, фолија, па до примене агротехничких мера потребно је око две хиљаде евра. Али кад купац дође на кућни праг и ођедном купи робу, исплативије је него кад се носи на пијацу – каже Ђорђе Томић, председник Савета месне заједнице.

У селу са 1.700 становника, годишње се роди од 12 до 18 малишана, па није ни чудно што је ово једино село у румској општини које има јаслице.

– У предшколској установи налази се 25 деце, а у јаслицама 30. Родитељи су на послу, баке и деке раде на њивама, па пошто није имао ко да чува децу, имали смо потребу за отварањем јаслица”, прича први човек села, у којем постоји и четворогодишња Основна школа “Иво Лола Рибар” – коју похађа шездесетак ђака.

Поред Ловачког друштва “Зец”, село има и Аматерско културно-уметничко друштво “Добринци”, Удружење жена “Тифани”, Фудбалски клуб Сремац… У активностима ових клубова велико учешће имају млади.

– Није тачно да не може да се нађе посао, ми смо пример за то. Већина наших мештана ради у румским погонима, или у оближњој пећиначкој општини. Неки обрађују земљу, а има и оних који сезонски раде и добро зараде – уверен је Ђорђе Томић, који и сам обрађује око 80 хектара земље.

ВолимСрбију

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here