НАЈСРОДНИЈИ СУ НАМ ХРВАТИ: Срби су потомци Дачана

Поделите:

Публициста Јован Д. Марјановић недавно објавио књигу са новом теоријом о пореклу нашег народа. Србима су најсроднији Хрвати и Румуни, кажу резултати генетичких анализа

НАЈСРОДНИЈИ народ Србима су Хрвати и Румуни! То потврђују генетичке анализе, и истовремено указују на то да сва три народа воде порекло од Дачана, који су на Балканском полуострву живели у античко доба.

Ово тврди публициста Јован Д. Марјановић у својој књизи “Генетика старе и нове Европе – порекло народа југоисточне Европе”, коју је недавно објавила издавачка кућа “Вемирц” из Новог Сада. Као главни аргумент у прилог својој тврдњи, он се позива на заступљеност хаплогрупа и резултате савремених анализа гена које показују да око 70 одсто Срба потиче од аутохтоних античких народа који су у камено доба живели на Балкану, а да су остали наши сународници углавном словенског порекла.

– Већинска заступљеност И2 хаплогрупе међу Србима такође наводи на недвосмислен закључак да су наши преци староседеоци Балканског полуострва – тврди Марјановић, за “Новости”. – Генетика је доказала генетску сличност свих народа на овом подручју. Да је било супротно, односно да је на Балкану било масовног досељавања Словена, Бугара и Мађара, тада генетска сличност народа југоисточне Европе не би била могућа.

Осим тога, наш саговорник наглашава и да су у досадашњим теоријама о пореклу Срба, Дачани потпуно занемарени.

– Историја, дакле, често “заборавља” да је “цела” Дакија, и она која је романизована и она која није романизована, “пресељена” јужно и западно од Дунава. То је подручје од Барање до Добруџе. Зато сви балкански народи, готово две трећине њих, имају гене који воде до староседелаца нашег полуострва. У тој чињеници крије се објашњење велике генетске сличности између Срба, Хрвата и Румуна.

Потврду своје теорије према којој већина данашњих народа на Балкану води порекло од староседелаца полуострва, пре свега од Дачана, а не од досељеника, наш саговорник проналази и у језику.

– Данашњи јужнословенски језици су у основи дачки, односно дачко-илирски, а “надоградња” потиче од словенских народа – тврди Марјановић. – Румунски језик данас звучи другачије, али и за то постоји објашњење. Најпре, треба знати да је Румунија и дан-данас “пуна” топонима типичних за јужнословенске језике. Осим тога, често се занемарује неспорна чињеница да су до почетка 19. века Румуни имали готово половину истих речи као Срби. Потом су, пре два века, у свој говор почели да уносе француске речи. То је последица тадашње политике влашког, трансилванијског и молдавског племства и њихове тежње да докажу да су романског порекла, како би се заштитили од Руса и њиховог утицаја.

СЛОВЕНСКА ВЕЗА

ИСТРАЖИВАО је Марјановић и порекло индоевропских народа, а као посебно занимљиве истиче резултате генетских анализа:

– Генетика је открила да северни народи у Индији имају исту главну хаплогрупу као Словени и Персијанци. То потпуно мења неке досадашње теорије о пореклу народа, јер ови резултати указују на то да су главна веза између Европе и Индије Словени, а не Германи, како се раније мислило.

ПОПУЛАРНЕ ТЕМЕ

ОСИМ о пореклу данашњих балканских народа, наш саговорник у књизи анализира и популарне теме као што су контакти минојске цивилизације са Северном Америком и проблем лоцирања Хомерове Троје. Даје, такође, и кратак преглед историје античких народа на Балкану, али и Келта, Германа и Словена који су својим сеобама утицали на генетику југоисточне Европе.

Novosti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here