Након АЈА СОФИЈЕ, Ердоган баца око и на „Христову кулу“

Поделите:

Нова иницијатива Ердогановог режима која укључује произвољну интервенцију на грађевини светске баштине изазвала је овог пута реакције и унутар Турске.

Ствар је од пресудног значаја за Галата кулу, познату и као Христова кула. „Торањ Галата преживео је од 1300. Ако их неко не заустави – мислим (градоначелник) Екрема Имамоглуа – споменик неће преживети АКП (Ердоганова странка). Ово су планови за њену ‘обнову’. Ово је стварни вандализам под окриљем модернизма “, написао је Кан Окар, аналитичар који је напустио Турску и отишао у Швајцарску.

Објављене фотографије приказују моделе постављене од стране Ердогановог режима који приказују унутрашњост споменика након завршетка интервенције. Према његовим речима, архитектонска интервенција има за циљ да изравна средњовековни споменик и да га трансформише у нешто попут хотелске рецепције грађене 90-их.

„Уништавање баштине одражава многе аспекте лошег управљања, као што су игнорисање стручњака, кршење међународних правила и сумњање у оне који се тиме баве“, написао је Окар. „Ја бих то такође назвао лошим укусом. Овај рад је естетски неуспех и у исто време је знак пада и неуспеха владе. Апсолутно је монструозно. “

Споменик Галата кула је саграђена у ђеновљанском кварту Цариграда 1348/9. године, тада позната као Христова кула (на латинском језику „Christea Turris“) и првобитно је коришћена као бастион. Ђеновљани су стекли право да граде утврђења царском златном булом издатом 1302. Део зидова који су изграђени око куле и данас је видљив. Након османских освајања и током 16. века коришћен је овај простор и као затвор. До краја шездесетих година прошлог века користила се ова кула као пожарна извиђачка станица, док је данас једна од најважнијих туристичких атракција на том подручју.

 Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Након АЈА СОФИЈЕ, Ердоган баца око и на „Христову кулу“

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here