Након што су десничари почели спомињати ‘експанзију граница’, Меркел повукла потез какав се избегавао од пада Хитлера

Поделите:

“Deutschland den Deutschen”  (Немачка Немцима), порука коју користе неонацисти, а вуче своје коријене из доба мрачног режима Адолфа Хитлера изазвала је велику буру.
Лебенсраум

Андрé Поггенбург, лидер АфД-а у савезној држави Саска-Анхалт, у комуникацији ЊхатсАппом с члановима странке је користио ту фразу. Да није ријеч о безазленој шали – код те странке уистину се не може говорити о шали ни на којој разини – потврђује податак да је у том разговору Поггенбург препоручао и “експанзију вањских граница”. Таква реторика изравно подсјећа на Хитлера и његово урлање о недостатку животног простора (Лебенсраум).

Након што је све изашло у медије, Поггенбург је објавио приопћење у којем је мирно потврдио да је употријебио фразу “Деутсцхланд ден Деутсцхен” јер он уистину вјерује да Њемачка припада онима који су “овђе пустили коријење кроз десетљећа и бројне генерације”. За границе се лако снашао, рекао је како је мислио на границе ЕУ и њихову заштиту – иако нитко у ЕУ не говори о “експанзији” већ о “заштити” извањских граница.

Супредсједница странке Алице Њеидел је у свибњу у разговору за Тхе Лоцал.де рекла како у АфД-у нема расизма иако странка тврди да “исламу нема мјеста у Њемачкој”. То није расизам, јасно. Њеидел је рекла како “не може виђети радикално десни популизам у страначком програму. Не бих се укључила у такву странку”. Чини се да је заборавила на случај Бјöрна Хöцкеа који је у најкласичнијем радикално десном популистичком дискурсу рекао за споменик холокаусту у средишту Берлина да је “срамота коју треба уклонити”. Ако то за Њеидел није радикално десно, онда стварно има озбиљних проблема с разумијевањем политичких појмова.

Стрми пад

Због оваквих изјава Нијемци се окрећу од АфД-а који је на врхунцу избјегличке кризе 2016. освајала и 15% гласова, али како су избјеглице престале бити тема, а будућност ЕУ и односи са САД-ом постали водеће питање, тако је АфД почео падати. Посљедње анкете јој дају око 8 посто гласова на савезним изборима у рујну. Но, Кршћанско демократска унија (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел одлучила се на повијесни обрат – њемачка је застава у средишту кампање што се од краја Другог свјетског рата избјегавало. Но, у ЦДУ су увјерени да ће тако одузети још нешто бирача АфД-у и оставити га изван клуба Бундестага.
Јутарњи Лист

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here