НАМЕСНИК ПОЧАЈЕВСКЕ ЛАВРЕ позвао вернике да буду спремни да одбране светињу

Поделите:

Митрополит почајевски Владимир дао је изјаву поводом евентуалног запоседања Успењске Почајевске лавре и позвао је вернике Украјинске Православне Цркве да буду спремни да одбране своју светињу, преноси портал „Православни Живот“.

Намесник обитељи је подсетио да су у различита историјска времена православни хришћани „морали да сведоче и исповедају своју веру и да бране своје светиње“.

„Имајући у виду насталу ситуацију и информације којима располажемо, као и претње обрачунима које се све више шире, очигледно је да ће нам се десити нешто слично. Зато вас молимо за помоћ, пре свега молитвену и моралну, а очигледно је да ће бити потребно и ваше физичко присуство,“ – обратио се верницима митрополит Владимир.

„Ми који нисмо равнодушни према судбини Почајевске Свето-Успењске лавре, наше украјинске светиње, и не само украјинске, већ и светске светиње, будимо спремни да је одбранимо,“ – апелује јерарх.

О томе када могу бити потребне помоћ и подршка верника Почајевска лавра ће обавестити накнадно, истиче митрополит Владимир.

„Што се тиче „томоса“ пазимо да нас неко не доведе у заблуду. Наша Украјинска Православна Црква има канонски статус који је дефинисан Томосом од 29. октобра 1990. године од стране Мајке Цркве,“ – изјавио је владика намесник.

Политичаре који се залажу за аутокефалност митрополит Владимир подсећа: „Црква је одвојена од државе, а ви се бавите оним чиме треба да се бавите.“

Православие.ру

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here