НАМЕШТАЈУ ПОСЛОВЕ У ПАРАЋИНУ! Брачни пар Ракић већ две године организовано извлачи ПАРЕ ИЗ ОПШТИНЕ!

Поделите:

Секретар Скупштине Општине Параћин Маја Ракић и власник фирме која је добила уговор за ангажовање радника у тој општини су у браку

Општину Параћин потреса нова афера. Наиме, у јавним предузећима у Параћину се запошљавају радници, и то преко фирме Вук Логистиц, чији је власник предузетник Срђан Ракић, муж секретарке Скупштине Општине Параћин Маје Ракић.

Према подацима до којих је дошао портал србијаданас.цом, током 2017. ЈKП Параћин који послује у оквиру Општине Параћин је фирми Срђана Ракића исплатила 4.334.246,04 динара, док је од почетка 2018. године ЈKП Параћин истој фирми платио чак 14.400.000 динара за такозвани лизинг радника. Директор и власник фирме Вук Логистик, Срђан Ракић, је супруг секретарке Скупштине Општине Параћин Маје Ракић, а пошто су њих двоје у браку то представља директан сукоб интереса.

 

Такође, оно што је интересантно је то да је директора ЈKП Параћин Данијела Живковића изабрала управо Скупштина Општине Параћин где Маја Ракић ради као секретарка. Наиме, на место секретарке Скупштине Општине Параћин Маја Ракић долази 2015. године, а само неколико месеци касније Скупштина Општине Параћин изгласала је Живковића на место директора ЈKП Параћин. Према откривеноим подацима, ЈKП Параћин почиње да послује са фирмом мужа Маје Ракић само неколико месеци након именовања Данијела Живковића на место директора ЈKП Параћин.

На два уговора која можете да погледате на сликама, једини понуђач је била фирма Срђана Ракића, која је и прихваћена, као „прихватљива”, као што се наводи у овим уговорима, пошто није било других понуђача поставља се питање како нико није знао за овако добре пословне прилике у општини Параћин. Фирма Вук Логистик је на обе понуде понудила исту цену радног сата 369 динара нето, односно 442 динара са ПДВ. Званична минимална цена рада је 143 динара нето, а са порезима и доприносима 193 динара, како се незванично сазнаје радници који су запослени преко фирме Вук Логистик су великом већином запошљавани за минималац или плату близу минималца, што значи да остаје велики профит власнику фирме Срђану Ракићу, а самим тим, долази до значајног увећања породичних прихода секретарке Скупштине Општине Маје Ракић.


Два уговора, чија вредност укупно износи 18.734.246 динара, Вук Логистиц је добио као једина фирма понуђач, и тада су запослени радници за извођење радова на терену.

Портал СрбијаДанас.цом контактирао је Мају Ракић и њеног супруга Срђана Ракића поводом ове афере, али до објављивања овог текста они нису одговорили на позиве новинара.

Чедомир Чупић професор Факултета политичких наука у Београду који је био у одбору Агенције за борбу против корупције одговара на наше питање да ли је ово сукоб интереса:

– Апсолутно. Ово је класичан сукоб интереса.

 

Такође, Закон о спречавању сукоба интереса при вршењу јавних функција у овом случају је изричит и гласи – функционер не сме бити ни у каквом односу зависности према лицима која би могла утицати на његову непристрасност у обављању јавне функције, нити користити јавну функцију за стицање било какве користи или погодности за себе или повезано лице, а повезаним лицем се сматра брачни или ванбрачни друг.

Председник Општине Параћин Саша Пауновић је само пре неколико месеци заборавио да приликом своје кукњаве на телевизији, када је јавно критиковао премијерку Србије Ану Брнабић и председника Србије Александра Вучића да због њихових мера нема ко да ради у овој општини, заборавио да спомене да су у Параћину смислили начин да заобиђу забрану запошљавања и да путем лизинга изнајмљују раднике.

 

Саша Пауновић је изјавио да због уредбе Владе Србије нема довољно кадрова у овој општини, а за то време је иста та Општина расписивала јавне набавке за радну снагу и уговоре доделила фирми Вук Логистиц, чији је власник супруг једне од запослених у Општини, секретарке Скупштине Маје Ракић.
 

србија данас
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here