Направио ГМО бебе: Поносан сам, још једна жена је трудна

Поделите:

Научници широм света прозивају га због етичких разлога и сматрају како је генетско модификовање опасно због идућих генерација

Kинески научник тврди да је помогао да се створе прве две генетички модификоване бебе.

У истраживању које би у већини земаља било илегално, професор Хе Јианкуи и његов тим променили су ембрионе седам парова који су се повргнули вештачкој оплодњи.

Једна трудноћа је успела и родиле су се две близнакиње за које Хе тврди да су “природно отпорне на ХИВ”.

Међутим, такав потхват кинеског научника наишао је на бројне критике. Научници широм света прозивају га због етичких разлога и сматрају како је генетско модификовање опасно због идућих генерација, јавља Индепендент.

Али, Хе тврди да он својим експериментом није покушао да излечи наследну болест, већ да направи мали број људи који ће бити отпорни на ХИВ. Податке о родитељима није хтео да износи, као ни болницу у којој је експеримент спроведен.

– Осећам јаку одговорност не да нешто урадим први, већ да направим пример. Друштво ће одлучити шта ће бити даље – рекао је за АП.

Напоменуо је да је одабрао овакав експеримент јер се Kина већ дуго времена мучи с ХИВ-ом. У експерименту су учествовали мушкарци и жене, но само су мушкарци имали ХИВ вирус.

Њихови симптоми били су регулисани бројним лековима, али Хе истиче да није хтео само да умањи шансу да добију дете које неће бити заражено, већ да парови у којима је отац заражен вирусом добију потпуно здраво дете отпорно на вирус.

Еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here